Összefoglaló az új minősített szerelői rendszer bevezetéséről. Logisztikai és ipari létesítmények energiahatékony világításvezérlése. Elhunyt Dési Albert. Hatékony világításkorszerűsítés a Sylvania nagy teljesítményű ToLEDo Lynx LED-fényforrásaival. Szabályozott keretek között két gigawattnyi új ipari energiatermelő és -tároló csatlakozhat az áramhálózatra. Új kengyeles bilincs portfólió az OBO-tól. 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az új budapesti transzformátorállomást. DEHNacademy – online tanfolyamok 2023-ban. Megjelent a napelemes rendszerek szakszótára. SMART csatlakozás KNX e-charge II. Érdekes cikkek a Voltimumon. LUXORliving Day. 2023. szeptember 28. Októberben ismét Elektromos Fűtés Konferencia. Forradalmi újítás a biztonságos életért. Szeptemberben újra Épületgépész Vitorláskupa. A Niagara Falls zéró emissziós sétahajói számára az ABB termékei biztosítják az elektromos meghajtást.
Összefoglaló az új minősített szerelői rendszer bevezetéséről
A 2023. július 1-jei indult egységes minősített szerelői rendszer alapjaiban épít a korábbi E.ON partneri rendszerre és az ELMŰ ajánlott szerelői rendszerre (ASZR) is. Az új megnevezés célja, hogy erősítsék az új pályázati rendszerben részt vevő szerelők iránti bizalmat.
Támogatott tartalom
Logisztikai és ipari létesítmények energiahatékony világításvezérlése
A nagyobb ipari létesítmények esetében, egészen a közelmúltig, energiahatékonysági szempontból nem volt fókuszban a világítás illetve, ha foglalkoztak is vele, alapvetően csak a lámpatestek cseréje, először LED-technológiára, majd később azon belül korszerűbb gyártmányokra történő kiváltása volt a fő tevékenység.
Elhunyt Dési Albert
Szomorú szívvel adjuk közre, hogy Dési Albert életének 78. évében 2023. augusztus 21-én csendben elhunyt. Temetése 2023. szeptember 18-án (hétfőn) 10:30-tól lesz a Farkasréti Temető III. ravatalozójában.
Támogatott tartalom
Hatékony világításkorszerűsítés a Sylvania nagy teljesítményű ToLEDo Lynx LED-fényforrásaival
A Sylvania új, ToLEDo Lynx LED-es fényforrásai a legegyszerűbb módot biztosítják arra, hogy meglévő lámpatesteit hatékony LED-es megoldásra cserélje. Búcsúzzon el az elavult világítási rendszerektől, és élvezze a LED-technológia kiváló előnyeit.
Szabályozott keretek között két gigawattnyi új ipari energiatermelő és -tároló csatlakozhat az áramhálózatra
Kétszáztíz tervezett fejlesztés befektetői 2065 megawattnyi új kapacitást kötöttek le a hálózati engedélyes társaságok most lezáruló első közzétételi eljárásában. A beruházások hatvan százalékában ipari naperőművek létesülnek, a fennmaradó hányad túlnyomó részét a kereskedelmi energiatárolók teszik ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium.
Támogatott tartalom
Új kengyeles bilincs portfólió az OBO-tól
Az OBO teljesen átdolgozta és tovább fejlesztette a kengyeles bilincs portfólióját. Az eredmény: a bilincsek most még könnyebben használhatók és felszerelhetők, illetve tartásuk is jelentősen megerősödött. Számos szerelési kihívás leküzdhető így: A vezetékek, kábelek és csövek hatékonyan és megbízhatóan rögzíthetők profilsínekre és kábellétrákra az OBO bilincsekkel. A biztonságos rögzítés sarok- és laposvasra, valamint körprofilokra is problémamentesen megoldható.
5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az új budapesti transzformátorállomást
Megújított transzformátorállomást adott át az E.ON Hungária csoport a főváros XI. kerületében, a 3,4 milliárd forintból megvalósult beruházás csaknem 29 ezer lakossági ügyfél áramellátását biztosítja.
Támogatott tartalom
DEHNacademy – online tanfolyamok 2023-ban
A DEHNacademy ingyenes képzései online tanfolyamok formájában valósulnak meg, melyek időtartalma alkalmanként kb.1-1,5-2 óra. A jelentkezés online történik, a tanfolyamok és időpontok kiválasztása, valamint az űrlap kitöltése után.
Megjelent a napelemes rendszerek szakszótára
Az IEC egy egységes szószedetbe rendszerezte a fotovillamos iparban használt szakkifejezéseket és jelképeket, melynek magyar nyelvű változatát a Magyar Szabványügyi Testület 2023. augusztus 1-jén tette közzé.
Támogatott tartalom
SMART csatlakozás KNX e-charge II
Az elektromos autók terjedése számos feladatot hoz az épületautomatika szakembereknek. A töltőállomások szaporodása hívja fel a figyelmünket a rendelkezésre álló betáp teljesítmény korlátaira. Családi házak és közösségi épületek parkolóiba telepített e-autó töltök működéséhez, a nap minden szakában – rendszerint – nem áll rendelkezésre a maximális töltőáram.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Támogatott tartalom
LUXORliving Day
2023. szeptember 28.
Mindenkinek, aki építkezik vagy felújításba kezd érdemes beterveznie a LUXORliving rendszert. Az intelligens otthon megoldás kényelmesebbé és rugalmasabbá teszi az otthonokat. Vegyen részt a LUXORliving Day nyílt napon és ismerje meg a LUXORliving világát! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Októberben ismét Elektromos Fűtés Konferencia
Az október 11-én megrendezésre kerülő Elektromos Fűtés Konferencián ezúttal is szakemberek segítenek a technológiák és a komplex megoldások között tájékozódni a felhasználóknak, a fűtéstechnikai és villamosipari területen dolgozó kollégáknak.
Támogatott tartalom
Forradalmi újítás a biztonságos életért
A biztonság egyik legfontosabb eleme a megfelelő tűzjelzőrendszer. Az ilyen rendszerek segítségével a tűzesetek időben észlelhetők, lehetővé téve a tűzoltás és a műszaki mentés azonnali megkezdését. A Bosch kiemelkedő szerepet játszik a tűzjelző rendszerek fejlesztésében és gyártásában.
Szeptemberben újra Épületgépész Vitorláskupa
Az Épületgépész Vitorláskupa egy felejthetetlen élményeket nyújtó amatőr verseny, amely szakmai és a szakmán kívüli kapcsolatok erősítését hivatott elősegíteni. Az egész napos programok és a minden igényt kielégítő környezet a parton maradók számára is garantálják a kikapcsolódást. A vitorlásverseny 2023. szeptember 9-én a Balaton keleti medencéjében kerül lebonyolításra, a helyszínt a Balatonfői Yacht Club biztosítja.
Támogatott tartalom
A Niagara Falls zéró emissziós sétahajói számára az ABB termékei biztosítják az elektromos meghajtást
2020 óta a két villanymotorral hajtott Maid of the Mist katamarán kialakítású hajó fedélzetéről évente közel 1,2 millió turista tekintheti meg egészen közelről az USA és Kanada határán elhelyezkedő impozáns vízeséseket. A két kompjárat, a James V. Glynn és a Nikola Tesla energiaellátását a 316 kWh összkapacitású – a két katamarán testen megosztva elhelyezett – akkumulátorpárok biztosítják, amelyek akkora tartalék és terhelhetőségi redundanciaszinttel rendelkeznek, hogy még a legszélsőségesebb esetekben is biztosítható a hajók meghajtásához szükséges energia.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos