Az építőanyag-kereskedelem és -gyártás helyzetértékelése. Sylvania Gizmo Solar lámpák. Egy fényesebb jövő a Nap segítségével. Továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány ingatlaneladás vagy bérbeadás esetén. Új IP-alapú kürthangszóró és erősítő modul a Boschtól. 16 MW-os a világ legnagyobb szélturbinája. LUXORliving Day. 2023. szeptember 28. (csütörtök) 17.00-19.00 óra. Az elektromosautó-töltőállomások számának növeléséről fogadott el jogszabályt az EU. Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben III. Lépcsőházak. Láthatatlan hibák feltárása az áramhálózaton. Okos vezérlés – MDT Smart ll KNX üvegtaszterek. Tűzjelzők szabványa. Áttörést jelentő ABB kábelkötegelők a szennyeződésre érzékeny környezetben való felhasználásra. Ty-Rap® TyGenic™ kábelkötegelők. Érdekes cikkek a Voltimumon.
Az építőanyag-kereskedelem és -gyártás helyzetértékelése
Az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége az építési termékek egy részénél árcsökkenéseket prognosztizál. A korábban tapasztalt beszerzési nehézségek megszűntek. Az építési termékek iránti jelentős keresletcsökkenés a kereskedelmi vállalkozásoknál a tevékenységük szűkülését eredményezi, ami a jövedelmezőségük csökkenését vetíti előre.
Támogatott tartalom
Sylvania Gizmo Solar lámpák
Egy fényesebb jövő a Nap segítségével
A fenntarthatóság és az innováció a modern élet alapvető szempontjaivá váltak. Ahogyan környezetbarát megoldásokat keresünk a mindennapi kihívásokra, a napenergiával működő világítás egyre nagyobb teret nyer. A Sylvania, a minőség és az innováció iránti elkötelezettségéről ismert világítástechnikai vállalat portfóliójában megtalálhatók a kültéri, napelemes Sylvania Gizmo Solar lámpák is.
Továbbra is kötelező az energetikai tanúsítvány ingatlaneladás vagy bérbeadás esetén
Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése új építés, illetve ingatlaneladás és bérbeadás esetén. A tanúsítványt az eladónak/ bérbeadónak a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia a leendő vevőnek/ bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia.
Támogatott tartalom
Új IP-alapú kürthangszóró és erősítő modul a Boschtól
A Bosch által kínált LHN-UC15L-SIP és LHN-UC15W-SIP kürthangszórók a legkorszerűbb integrált hangmegoldásként szolgálnak vagyonvédelmi rendszerekhez, azonnali hangbeavatkozást biztosítva ott és akkor, amikor a leginkább szükség van rá.
16 MW-os a világ legnagyobb szélturbinája
A kínai Three Gorges Corporation csatlakoztatta a villamos hálózathoz a világ első 16 megawattos tengeri szélturbináját, amely így átvette a legnagyobb működő szélturbina pozícióját. A MingYang Smart Energy legújabb gyártmánya 260 méteres rotorátmérőt, egyenként 123 méteres és 54 tonnás forgólapátokat tudhat magáénak, 152 méterre nyúlik a magasba és összesen 385 tonnát nyom.
Támogatott tartalom
LUXORliving Day
2023. szeptember 28. (csütörtök) 17.00-19.00 óra
Mindenkinek, aki építkezik vagy felújításba kezd érdemes beterveznie a LUXORliving rendszert. Az intelligens otthon megoldás kényelmesebbé és rugalmasabbá teszi az otthonokat. Vegyen részt a LUXORliving Day nyílt napon és ismerje meg a LUXORliving világát! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Az elektromosautó-töltőállomások számának növeléséről fogadott el jogszabályt az EU
A tanácsi közlemény szerint az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájáról szóló, 2025-re, illetve 2030-ra teljesíteni tervezett kiépítési célokat meghatározó rendelet (AFIR) az elkövetkező években több elektromos, illetve alternatív üzemanyagokat értékesítő töltőállomás létrehozását teszi lehetővé Európa-szerte.
Támogatott tartalom
Világításvezérlés épületek mellékhelyiségeiben III.
Lépcsőházak
Az elmúlt hónapok tematikáját folytatva, az épületek nem fő funkciójához tartozó helyiségek és területek világításvezérlésével foglalkozunk. Sokszor nagyon egyszerűnek tűnő, de gyakran mégis komoly fejtörést okozó részt vizsgálunk most meg, a lépcsőházakat.
Láthatatlan hibák feltárása az áramhálózaton
Az áramhálózat terhelésnövekedése, a megújulók hálózatra kapcsolása jelentette kihívásokra a hálózatfejlesztések mellett újszerű eszközöket felvonultató, komplex innovációs programmal válaszol az E.ON.
Támogatott tartalom
Okos vezérlés – MDT Smart ll KNX üvegtaszterek
5 évvel ezelőtt, amikor az MDT útjára bocsájtotta az első monoblokkos KNX Smart üvegtaszterét, megtörte a tradicionális fejlesztési irányzatot. Korábban a KNX termékeket gyártók a szokványos szerelvény családjaikba illesztették be a terepi készülékeket. A készülékeit a németországi Engelskirchenben tervező és gyártó cégre mindig is jellemző volt az innovatív megközelítés. Készülékei iránymutató módon ötvözik az ízléses megjelenést és az előre mutató műszaki szemléletet.
Tűzjelzők szabványa
A Magyar Szabványügyi Testület 2023. július 1-jén két szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg a tűzjelzők témakörében.
Támogatott tartalom
Áttörést jelentő ABB kábelkötegelők a szennyeződésre érzékeny környezetben való felhasználásra
Ty-Rap® TyGenic™ kábelkötegelők
Az emberek által naponta fogyasztott és használt élelmiszerek és italok, személyes higiéniai termékek és gyógyszerek feldolgozása során jelentkező szennyeződés hatalmas anyagi károkat okozhat a cégek számára. Egy-egy ilyen szennyeződés akár gépleállással, ebből fakadó anyagi veszteséggel, vásárlói bizalomvesztéssel, sőt komoly közegészségügyi kockázattal is járhat. Ezért az érintettek szigorú intézkedéseket tesznek a gombák, penészgombák és baktériumok, valamint a nem kívánt anyagszemcsék által okozott szennyeződések megakadályozására.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos