Elkészült az állami építési beruházásokról szóló törvényjavaslat. Üvegkapu monitoring. Egyszerűen, gyorsan, profi módon. Sorra dőlnek a naperőműves rekordok. Wayline, a Sylvania ipari szabadonsugárzó lámpatestcsaládja. 2022 végén 2147 nyilvános elektromos töltőberendezés működött az országban. Fordulat az E-mobilitás felé – az OBO Ion Wallbox-szal. Zéró szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerek. Világításműködtetés integrációja KNX épületautomatikai rendszerbe. A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában. Okos energiamenedzsment. Érdekes cikkek a Voltimumon. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Természetes világítás az épületekben.
Elkészült az állami építési beruházásokról szóló törvényjavaslat
Benyújtotta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek április 19-én. Lázár János építési és közlekedési miniszter előterjesztése új alapokra helyezi és egységesíti az állami építési beruházások rendszerét.
Támogatott tartalom
Üvegkapu monitoring
Egyszerűen, gyorsan, profi módon
A Magyar Közlönyben 2022. január 1-én megjelent, „üvegkapu rendelet” néven elhíresült intézkedés alapján kötelező az Üvegkapus megfelelés minden 700 millió forint becsült értékű vagy azt meghaladó közbeszerzési eljárással megvalósuló, építőipari tevékenység esetében.
Sorra dőlnek a naperőműves rekordok
Az átviteli rendszerirányító MAVIR adatai már 2023. április 22-én, pénteken is minden korábbit felülmúló áramtermelési csúcsot mutattak az ipari naperőműveknél. Az abszolút rekordot a szombat hozta el a déltájban mért 2541 megawattal, ettől csak minimálisan maradt el a vasárnap 2540 megawatton tetőző összesített érték.
Támogatott tartalom
Wayline, a Sylvania ipari szabadonsugárzó lámpatestcsaládja
A Sylvnia Wayline LED szabadonsugárzó termékcsaládja egy nagy teljesítményű, energiahatékony és megbízható világítási megoldás, amely ipari és kereskedelmi alkalmazások széles körére alkalmas. Könnyű telepíthetősége, különböző opciói és tartozékai sokoldalú és testre szabható megoldássá teszik, míg magas szintű védelme, élettartama és garanciája biztosítékot nyújt megbízhatóságára és tartósságára. A Wayline LED-es szabadonsugárzó csakád kiváló választás mindazok számára, akik minőségi, költséghatékony világítási megoldást keresnek.
2022 végén 2147 nyilvános elektromos töltőberendezés működött az országban
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisban közétett adatai szerint 2022 decemberében az előző évhez képest 14,2%-kal több, országszerte összesen 2147 engedélyköteles elektromos töltőberendezés állt a felhasználók rendelkezésére.
Támogatott tartalom
Fordulat az E-mobilitás felé – az OBO Ion Wallbox-szal
Az elektromobilitás mindennapi életünk számos területén fejlődik, és forradalmasítja az elektrotechnikai infrastruktúrát is. Megbízható partnerként az új fejlesztésű Ion Wallbox-szal az OBO remek megoldást kínál magánlakásokban, társasházakban vagy kereskedelmi helyiségekben a növekvő töltőpontok iránti keresletre.
Zéró szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerek
Világszerte több mint 130 ország kötelezte el magát a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérése mellett. Ez a kihívás mélyreható következményekkel jár egy olyan ország villamosenergia-rendszerére nézve, amelynek meg kell szüntetnie szén-dioxid-kibocsátását, valamint szén-dioxid-mentes kapacitást kell beépítenie az új villamosenergia-fogyasztási igényeknek való megfeleléshez.
Támogatott tartalom
Világításműködtetés integrációja KNX épületautomatikai rendszerbe
A korábbi cikkekben tárgyaltunk alapvető világításvezérlési fogalmakat és megoldási lehetőségeket az egyszerűbbtől a bonyolultabb vevői igényeket kiszolgáló lehetőségekig, melynek keretében elértünk az akár egész épületet összefogni képes DALI rendszerekig. Most az épületautomatikai, azaz KNX rendszer alapvető jellemzőire, azon belül a világítás integrált működtetésére szeretnénk rávilágítani.
A Mátrai Erőműre szükség van a hazai kereslet biztonságos kiszolgálásában
Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mátrai Erőműben tájékozódott Magyarország második legnagyobb áramtermelő kapacitásának állapotáról, korszerűsítésének lehetőségeiről Visontán, 2023. április 25-én. A gazdasági fejlődéssel növekvő energiaigények megkövetelik a mátrai telephelyen történő villamosenergia-termelés további működtetését megalapozó zöld beruházások megvalósítását.
Támogatott tartalom
Okos energiamenedzsment
A digitalizációs forradalommal a szigorú energetikai szabványok és a fenntarthatósági jelentések pontos szabályozását célzó új kezdeményezések együtt haladnak előre. Ez a folyamat hozzájárul ahhoz, hogy valós idejű adatvezérelt energiamenedzsment megoldásokat kapjunk.
Érdekes cikkek a Voltimumon
Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Természetes világítás az épületekben
A Magyar Szabványügyi Testület 2023. április 1-jén közzétette az MSZ EN 17037:2018+A1:2022 Természetes világítás épületekben szabvány magyar nyelvű változatát. A szabvány a természetes fény nyújtotta lehetőségek kiaknázásában és a jól megvilágított belsőterek tervezésében segíti a szakembereket.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos