Módosul az erőművi csatlakozási eljárás ütemezése. Szintet lépne szakmai fejlődésében? Tokozott védelmi eszközök burkolatainak kiegészítő követelményei. Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében. Madárbarát hálózati átalakítások. Energiabiztonság szempontjából miért innovatív az ABB feszültségszabályzó rendszere? Elhunyt Zöld András professzor. Sokoldalú, egyedi formatervezésű fényvető. Érdekes cikkek a Voltimumon. Bosch Plena hangosítási rendszer kereskedelmi vagy vészhelyzeti megoldásokhoz. Lezajlott az idei Föld órája akció. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam.
Módosul az erőművi csatlakozási eljárás ütemezése
Változik a 2022. május 2-i egyedi igénybejelentéseken alapuló erőművi csatlakozási folyamat szabályozása, ezzel módosulnak a hálózati engedélyesekre vonatkozó határidők is. Az 526/2022. (XII.16.) kormányrendelet március 29-én megjelent módosítása értelmében a nem időjárásfüggő, szabályozásra képes – ipari méretű, vagyis 50 kW feletti teljesítményű – erőművi és tárolói, valamint valamennyi, középfeszültségen csatlakozást igénylő beruházásokra vonatkozóan május 10-ig, a többi beruházás esetében pedig június 30-ig kell a hálózati engedélyeseknek kiadniuk a műszaki gazdasági tájékoztatókat.
Támogatott tartalom
Szintet lépne szakmai fejlődésében?
Hatékonyabbá tenné munkafolyamatait és egyszerű módot keres villamosterveinek elkészítéséhez? Látogasson el mySchneider partnerportálunkra, töltse le kiadványainkat és ismerje meg tervezőknek, villamosipari szakembereknek készült szoftvereinket! Szakértőink pedig segítenek az e-autó-töltés, energiamenedzsment, kis- és középfeszültségű tervezés, kivitelezés során.
Tokozott védelmi eszközök burkolatainak kiegészítő követelményei
A Magyar Szabványügyi Testület 2023. március 1-jén közzétette az MSZ EN 60670-24:2013 Dobozok és burkolatok háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos berendezések villamos szerelési anyagaihoz. 24. rész: Tokozott védelmi eszközök és egyéb, energiát kibocsátó villamos berendezések burkolatainak kiegészítő követelményei (IEC 60670-24:2011, módosítva) szabvány magyar nyelvű változatát.
Támogatott tartalom
Világításszabályozási lehetőségek az igények függvényében
Az elmúlt hónapban az automatikus ki-bekapcsolást biztosító mozgás- és jelenlétérzékelők működési elvét, valamint azok eltéréseit vetettük vizsgálat alá. Újabb írásunk a világításszabályozás lehetőségeit tárja fel, szolgáltatási szintek és vevői igények szempontjából, energiahatékonysági, gazdasági és egészségügyi előnyeit is figyelembe véve.
Madárbarát hálózati átalakítások
300 hálózati ponton avatkozott be a gólyák biztonsága érdekében az E.ON Hungária Csoport a Dunántúlon és Pest megyében, így már több mint 2900 madárpárnak adnak otthont a vállalatcsoport fészektartói.
Támogatott tartalom
Energiabiztonság szempontjából miért innovatív az ABB feszültségszabályzó rendszere?
Az automatizált és önvezérelt gyártás során használt gépek és precíziós berendezések üzemzavara és a gyártósor leállása jelentős károkat okozhat, amely anyagvesztést vagy egyes termelési egységek időszakos leállását, termelési hiányát eredményezi, de egy teljes- vagy részleges újraindítás esetén is értékes munka- és üzemórák vesznek kárba.
Elhunyt Zöld András professzor
2023. február 21-én, 83 éves korában elhunyt Zöld András, a műszaki tudomány doktora, Szent Györgyi Albert-díjas és Macskásy-díjas nyugalmazott egyetemi tanár, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa. Munkássága, szellemisége meghatározó volt az épületenergetika, az épületfizika tudományágak, valamint az akadálymentesítés és rehabilitációs szakterület vonatkozásában.
Támogatott tartalom
Sokoldalú, egyedi formatervezésű fényvető
A Concord Raiden egy olyan beltéri és kültéri fényvetőkből álló termékcsalád a Sylvania portfóliójában, amelyet úgy terveztek, hogy nagy teljesítményű világítást biztosítson a legkülönbfélébb alkalmazásokhoz.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Legújabb témák a funkciótartó kábelrendszerek és a kábelek új osztályozása.
Támogatott tartalom
Bosch Plena hangosítási rendszer kereskedelmi vagy vészhelyzeti megoldásokhoz
A Bosch Plena termékcsaládot kifejezetten olyan kis- és közepes méretű helyszínekre tervezték, ahol sokoldalú, magas minőségű, megbízható és könnyen kezelhető hangosítási rendszerre van szükség. Ideális evakuálási, üzenetküldési és háttérzenei megoldás lehet iskolákban, szállodákban, bevásárlóközpontokban, ipari létesítményekben, irodákban, vagy bárhol máshol, ahol a közbiztonság elengedhetetlen.
Lezajlott az idei Föld órája akció
2023. március 25-én, szombaton rendezték meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétült egy órára.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos