Az MMK véleménye a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről. Az építési ágazat súlyponti problémái és javaslatok ezek megoldásához. Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma – világításvezérlési alapok. Jóváhagyta a MAVIR hálózatfejlesztési tervét az energiahivatal. Személy- és látogatószámlálás. Egybejáratú érzékelős megoldás a Boschtól. Újabb történelmi rekord a naperőművi termelésben Magyarországon. Ráncfelvarrás az okos és megbízható Syvania Granit csarnokvilágító termékcsaládon. Építésaktivitási jelentés 2022 utolsó negyedévéről. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Érdekes cikkek a Voltimumon. Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében. Az áramkereskedelemben Magyarország volt Románia fő partnere tavaly.
Az MMK véleménye a magyar építészetről szóló törvény tervezetéről
Az Építési és Közlekedési Minisztérium január közepén elkészítette és véleményezésre megküldte a mérnöki kamaráknak – az országos köztestületnek és a területi kamaráknak – a magyar építészetről szóló törvényjavaslat szövegét.
Az építési ágazat súlyponti problémái és javaslatok ezek megoldásához
Az ÉVOSZ, a tagszervezetei bevonásával, idén is elkészítette az építési ágazat szakmai helyzetértékelését, amelyben visszatekintett az elmúlt évre, évekre és felvázolta az idei várakozásokat. A szövetség 11 témakörben összesen 96 javaslatot is megfogalmazott az építési piac szereplői számára.
Támogatott tartalom
Mozgásérzékelő vagy jelenlétérzékelő dilemma – világításvezérlési alapok
A múlthavi írásunkban főbb vonalakban tárgyaltuk az energiahatékonysági kérdéseket és lehetőségeket a világitástechnikai működtetések kapcsán. A cikk végére nagy általánosságban írtuk körül, milyen alapvető megoldások állnak rendelkezésünkre ilyen szempontból. Most néhány – a mai napig – tévhitként a piaci szereplők közt hallható elképzelést, elgondolást szeretnénk tisztázni.
Jóváhagyta a MAVIR hálózatfejlesztési tervét az energiahivatal
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvános egyeztetést tartott tavaly év végén a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hálózatfejlesztési tervéről (HFT), melynek során a dokumentummal kapcsolatban a rendszerhasználók is megtehették észrevételeiket.
Támogatott tartalom
Személy- és látogatószámlálás
Egybejáratú érzékelős megoldás a Boschtól
A személyszámlálás, mint technológiai fejlesztés már több szektorban is bizonyította hatékonyságát: vendéglátóiparban, plázákban, közlekedési területeken.
Újabb történelmi rekord a naperőművi termelésben Magyarországon
Két héttel a hazai ipari naperőművi termelés minden korábbit megdöntő új rekordját követően máris új történelmi rekord született. Február 21-én, kedden a napsütéses tavaszi időben nem csak hőmérsékleti rekordok dőltek meg: a déli csúcs idejében a korábban mért legmagasabb értéknél mintegy 77 megawattal (2030,5 MW) több energiát termeltek az ipari méretű hazai naperőművek. Ezzel megdőlt az addigi, 2023. február 10-én regisztrált 1953 MW rekord.
Támogatott tartalom
Ráncfelvarrás az okos és megbízható Syvania Granit csarnokvilágító termékcsaládon
A Sylvania Granit új generációja forradalmasítja a világítástechnikát. Ez a nagy teljesítményű lámpatest kiváló hatékonysággal büszkélkedhet, akár 163 lm/W rendszerhatékonysággal, így az egyik leghatékonyabb energiahatékonyságú megoldást nyújtja kategóriájában.
Építésaktivitási jelentés 2022 utolsó negyedévéről
Nominálisan ugyan kicsit bővült az Aktivitás-Kezdés a hazai építőiparban 2022 utolsó negyedévére a gyenge harmadikat követően, de továbbra is nagyon alacsony volt a megkezdett kivitelezések értéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Támogatott tartalom
Elektromosbusz-töltő rendszerek a környezetvédelem jegyében
A közlekedés mintegy negyedét teszi ki a világ szén-dioxid kibocsátásának. Ez a mérték azonban jelentősen csökkenthető az elektromobilitás térnyerésével, mely mérsékeli a környezet- és zajszennyezést, ezáltal egészségünkre és jóllétünkre is pozitív hatással van. Közös érdekünk tehát a megoldási lehetőségek számbavétele.
Az áramkereskedelemben Magyarország volt Románia fő partnere tavaly
Magyarország volt Románia fő partnere az áramkereskedelemben 2022-ben – mutatott rá a román Economica.net gazdasági portál a január-novemberi adatokra alapuló elemzésében.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos