Hálózatfejlesztés indul a megnövekedett napelemtelepítési igények miatt. Szabó-Jilek Ivántól búcsúzunk. Energiahatékonysági kérdések a világítástechnikában. Jogszabályi háttér az árkockázat megosztásáról az állami megrendelők és építési vállalkozások között. Új disztribútort választott a Bosch Magyarországon. Hatékonyabb tervezés és üzemeltetés az átviteli hálózaton. Elektromosautó-töltő segédlet. Egy tudatosabb építőipar alapjait rajzolja ki az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet. Hatékony és innovatív LED-es fényforrás a félvezető iparban. Elektrotechnikai termékek anyaga. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik Horvátországban.
Hálózatfejlesztés indul a megnövekedett napelemtelepítési igények miatt
Mintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programot indított az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. és az ELMŰ Hálózati Kft. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások – kiemelten a napelemek – csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.
Szabó-Jilek Ivántól búcsúzunk
Szomorú feladatunknak teszünk eleget, amikor az olvasóinkkal is megosztjuk Szabó-Jilek Iván okl. gépészmérnök, színházi technológus, szcenikus kollégánk tragikus hirtelenségű halálának hírét.
Támogatott tartalom
Energiahatékonysági kérdések a világítástechnikában
Az elmúlt év gazdasági szempontból egyik leghúsbavágóbb történése az energiaárak ugrásszerű növekedése volt, amely nem csak a háztartásokat, de a vállalkozásokat és minden gazdálkodó szervezetet érzékenyen érint. Az épületek üzemeltetése korábban is komoly költségeket jelentett, de ez most hatványozottan jelentkezik.
Jogszabályi háttér az árkockázat megosztásáról az állami megrendelők és építési vállalkozások között
Az ÉVOSZ másfél éve megkongatta a vészharangot, hogy a COVID-19 és a világkereskedelmi anomáliák miatt az építési termékeknél jelentkező igen magas árnövekedést az építési vállalkozók egyedül nem tudják viselni a korábban megkötött szerződésekben. Az árkockázatot meg kell osztani a megrendelő és a vállalkozó között. Különösen igaz ez az orosz-ukrán háború további árnövelési hatását is figyelve.
Támogatott tartalom
Új disztribútort választott a Bosch Magyarországon
A Power Biztonságtechnikai Kft. 2023-ban már a Bosch Security and Safety Systems disztribútoraként üdvözli Partnereit! Az együttműködés mottója: technikai kiválóság és szenvedély.
Hatékonyabb tervezés és üzemeltetés az átviteli hálózaton
Az átviteli hálózat lehető leghatékonyabb működtetéséhez naprakész adatokra van szükség. A MAVIR legutóbbi lezárult innovációs projektje a DLR, azaz a Dynamic Line Rating. A pilotprojekt 2021. január 1-én indult és sikeresen zárult 2022. december 31-én, így a dinamikus hálózat terhelhetőségi technológiát ma már éles ipari üzemben használják a hazai hálózaton. A pilotüzem ideje alatt, az érintett távvezetékszakaszokon átlagosan 34,9%-os átvitelikapacitás-növekmény realizálódott.
Támogatott tartalom
Elektromosautó-töltő segédlet
Ahogy egyre többen gondolják úgy, hogy a hagyományos, szénhidrogén-alapú autózás helyett az e-autóké a jövő, úgy hódítanak teret az elektromos járművek hazánkban és az egész világon.
Egy tudatosabb építőipar alapjait rajzolja ki az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet
Döntő mértékben megnő a hangsúly az építési projektek előkészítettségén; a magyar állam hosszútávú tervet készít a beruházásaira; a szakma számos szervezete nyer állandó jelenlétet a szabályozás kidolgozásában. Tételesen átolvastuk az immár nyilvános tervezetet, az ágazati szereplők szemszögéből vizsgálva a hozadékait és a változásokkal járó kihívásokat.
Támogatott tartalom
Hatékony és innovatív LED-es fényforrás a félvezető iparban
A Sylvania bemutatja az új, innovatív termékcsaládját, a Helios Goldot, amit kifejezetten UV-védelemmel védett környezetben való használatra fejlesztették ki, és ideális világítási megoldás a félvezető tisztaterek hatékony működésének biztosítására.
Elektrotechnikai termékek anyaga
2023. január 1-jén megjelent az MSZ EN 62321-1 Egyes anyagok meghatározása elektrotechnikai termékekben. 1. rész: Bevezetés és áttekintés (IEC 62321-1:2013) szabvány magyar nyelvű változata, melynek elkészítését európai pályázati támogatás tette lehetővé.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik Horvátországban
Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos