Zajlik a 2022-es Hálózatfejlesztési Terv társadalmi vitája. Fordulat az E-mobilitás felé – az OBO Ion Wallbox-szal. Terhelésillesztési mutatók háztartási méretű napelemes rendszer méretezésére. Tervezzen gyorsabban, hatékonyabban és hibamentesen! Közel ezerhétszázan igényelték a veszélyhelyzeti áramellátást. Sokszor ráfizet a feszültségingadozásokra? Tudunk erre megoldást! Októberben is folytatódott a hazai villamosenergia-fogyasztás csökkenése. Schrack Trinity beltéri világítás. A lakóhelyi környezetek berendezéseinek zavarkibocsátási szabványa. Speciális megoldások egészségügyi épületekbe. 1500 MW új napelemes kapacitást Budapestre! Betekintő a Budapest − Nappal hajtva projektbe. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Januárban ismét LED Konferencia. Panelek minden alkalmazáshoz. Energetikai összefogás a rezsiválságban.
Zajlik a 2022-es Hálózatfejlesztési Terv társadalmi vitája
Ezekben a hetekben zajlik a 2022-es Hálózatfejlesztési Terv (HFT) társadalmi vitája, aminek keretében a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) december 31-ig várja a rendszerhasználók esetleges észrevételeit a tervvel kapcsolatosan.
Támogatott tartalom
Fordulat az E-mobilitás felé – az OBO Ion Wallbox-szal
Az új Ion Wallbox-szal az OBO Bettermann megoldást kínál a magán- és kereskedelmi/ipari töltési infrastruktúrához.
Terhelésillesztési mutatók háztartási méretű napelemes rendszer méretezésére
Lakóépületeink hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszerei egyre komolyabb kihívások elé állítják villamosenergia-hálózatainkat. A problémákat látva felmerül a kérdés: tudunk-e jobb méretezési elvet kialakítani hálózatra csatlakoztatott napelemes rendszereinkre? A cikkben a szerzők két új terhelésillesztési mutatót, az „öntermelés” illetve „hálózathasználati tényező” fogalmakat vezetik be. A mutatók leírása egyszerű, így könnyen alkalmazhatók új háztartási méretű kiserőművek méretezési keretrendszerének kialakítására.
Támogatott tartalom
Tervezzen gyorsabban, hatékonyabban és hibamentesen!
A következő villamos elosztóhálózatokat már szeretné egyszerűen és gyorsan megtervezni, méretezni? Vagy úgy készítené műszaki specifikációit akár kereskedelmi, akár ipari épület projektjeihez, hogy azok energiaeloszlási és energiamenedzsment megoldásokat is tartalmazzanak? Akkor próbálja ki a Schneider Electric ingyenes és magyar nyelvű szoftvereit! Takarítson meg időt és dolgozzon még hatékonyabban!
Közel ezerhétszázan igényelték a veszélyhelyzeti áramellátást
A kormány új lehetőséget teremtett ahhoz, hogy a korábban megoldatlan ellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók januártól is villamos energiához juthassanak. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek december 19-én, éjfélig leadott elektronikus nyilatkozatban igényelhették a szolgáltatást az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től.
Támogatott tartalom
Sokszor ráfizet a feszültségingadozásokra? Tudunk erre megoldást!
Megannyi hiba köszönhető annak, hogy a magyarországi villamosenergia-hálózatot túlnyomóan légvezetékek teszik ki. Az egyik ilyen rendellenességet feszültségletörésnek nevezzük, ami nem más, mint a középfeszültségű hálózaton nagyon rövid ideig tartó kimaradás. Mivel nem teljesen nullára esik a feszültség, így ezeket nem nevezhetjük áramszüneteknek. Inkább arról van szó, hogy például 22 kilovolt letörik körülbelül 20-ra, vagy 15-re.
Októberben is folytatódott a hazai villamosenergia-fogyasztás csökkenése
Az augusztus-októberi időszakban a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) termelésének előzetesen becsült adatait is figyelembe véve a villamosenergia felhasználás 1,7%-kal volt alacsonyabb, mint az előző öt év hasonló időszakában – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal október havi villamosenergiapiaci riportjában.
Támogatott tartalom
Schrack Trinity beltéri világítás
Kiváló minőségű termékek és modern dizájn- a Schrack Trinity beltéri lámpák professzionális világítást és gyönyörű fényt biztosítanak mindenhol.
A lakóhelyi környezetek berendezéseinek zavarkibocsátási szabványa
A Magyar Szabványügyi Testület 2022. december 1-jén tette közzé az MSZ EN IEC 61000-6-3:2021 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 6-3. rész: Általános szabványok. A lakóhelyi környezetek berendezéseinek zavarkibocsátási szabványa (IEC 61000-6-3:2020) magyar nyelvű változatát.
Támogatott tartalom
Speciális megoldások egészségügyi épületekbe
A Legrand választékában számos, egészségügyi épületbe tervezett termékkör megtalálható: antimikrobiális süllyesztett szerelvények (Program Mosaic), DLP kábelcsatornák, analóg és digitális nővérhívó rendszerek, ágylámpasávok, mozgássérült WC szettek.
1500 MW új napelemes kapacitást Budapestre!
Betekintő a Budapest − Nappal hajtva projektbe
A Budapesti Klímastratégiában a Főváros vállalta, hogy a szén-dioxid-kibocsátásában 40% csökkentést ér el 2030-ra. Ambiciózus terve több összetevőből áll, melynek egyik eleme, hogy a város villamosenergia-előállításának zöldítésére 1500 MW beépített fotovoltaikus kapacitás megvalósulását segíti elő különböző ösztönzőkkel. Az energetikai átmenet egyik fontos állomása az ilyen irányú önkormányzati és magán törekvések támogatására indított Budapest − Nappal hajtva projekt.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Januárban ismét LED Konferencia
2023. január 31.- február 1. között az Óbudai Egyetemen (Bécsi út 96.) rendezi meg a XIV. LED Konferenciát a MEE Világítástechnikai Társaság.
Támogatott tartalom
Panelek minden alkalmazáshoz
A Sylvania bemutatja a jól ismert START Panel-család IP44-es változatát. A süllyesztett, LED Panel-családot általános beltéri világítási alkalmazásokhoz, például irodákhoz, tárgyalókhoz és konferenciatermekhez tervezték.
Energetikai összefogás a rezsiválságban
Lakóépületek, iskolák, középületek fűtési rendszerét korszerűsítik és alapozzák megújuló energiaforrásra abban a beruházási programban, amelynek tervét Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre polgármesterei mutatták be. A tervezett beruházások összesen 185 helyszínen valósulnának meg, céljuk többek között, hogy fenntartható módon csökkentsék a helyi lakosság energiaköltségeit.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos