A fogyasztói árindex több mint duplája az építőipari árváltozás az első félévében. Segítsen rezsit csökkenteni ügyfeleinek! Ha marad a régi keret, ellehetetlenül a napelemes pályázatok kivitelezése. Megújul a Legrand Program Mosaic termékcsaládja. Az MSZ EN 50525 szabványsorozat 2022-ben magyar nyelven megjelenő részei. Design és technológia a 4 fal között. Elkészült a Budapest Szolár Térkép. Hogyan tehetem költségtudatossá e-autóm töltését? Hordozható lámpatestek kiegészítő követelményei. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. InfoShow: biztonságos szerelés, okos megoldásokkal. Elegáns hangulatvilágítás. Érdekes cikkek a Voltimumon. Pro Lumine 2022. Innovatív világítás tervezése díj.
A fogyasztói árindex több mint duplája az építőipari árváltozás az első félévében
Az új építéseknél és a felújításoknál egyaránt megjelenik a drasztikus áremelkedés, melynek ez év végéig történő visszarendeződésére semmilyen jel nem utal. Az építőipari alapanyag- és építési termékeket gyártó vállalkozások az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők a beszerzési nehézségeket az év első felében beárazták. További kitettséget a kiszámíthatatlan energiaár-változások és a Ft/EUR árfolyam változása okozhat.
Támogatott tartalom
Segítsen rezsit csökkenteni ügyfeleinek!
Az, hogy pontos képünk legyen arról, hogy hogyan, mikor és hol használjuk az energiát, fontosabb, mint valaha, hiszen az emelkedő áramdíjak miatt a fogyasztók folyamatosan keresik a megtakarítási lehetőségeket. Ez nem meglepő, hiszen a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárás, illetve a gyorsan emelkedő energiaköltségek hatalmas terhet jelentenek a háztartások számára. Azonban otthonaink intelligenssé és fenntarthatóvá alakításával sokat tehetünk a problémák enyhítéséért – és ügyfeleink elégedettségi szintjének emeléséért.
Ha marad a régi keret, ellehetetlenül a napelemes pályázatok kivitelezése
A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) és a MANAP Iparági Egyesület álláspontja szerint a RRF-6.2.1-es, 100%-os támogatású napelemes pályázattal elnyert támogatások maximum összegét az eredeti bruttó 485 645 Ft/kWp-ről bruttó 600 000 Ft/kWp-re szükséges emelni. Ha marad az eredeti összeg, több mint 43 ezer nyertes pályázónál kerülhet veszélybe a kivitelezés, hiszen a pályázat kiírása óta jelentős áremelkedés ment végbe a fotovoltaikus eszközök piacán éppúgy, mint a szállítmányozásban (üzemanyagár), a bérköltségekben (kata eltörlése), ráadásul időközben a forint is veszített értékéből a vezető devizákkal szemben.
Támogatott tartalom
Megújul a Legrand Program Mosaic termékcsaládja
A moduláris Program Mosaic kapcsolók és csatlakozóaljaztok nem csupán hagyományos szerelvényezéshez, hanem padlódobozba, kábelcsatornába, energiaoszlopba, vagy akár süllyesztett pop-up dobozba is illeszthetők. Ismerje meg a Program Mosaic termékcsalád megújult kínálatát!
Az MSZ EN 50525 szabványsorozat 2022-ben magyar nyelven megjelenő részei
Szeptemberben megjelent az MSZ EN 50525 Villamos kábelek és vezetékek. Kisfeszültségű erősáramú vezetékek legfeljebb 450/750 V névleges feszültségig szabványsorozat újabb kilenc részének magyar nyelvű változata.
Támogatott tartalom
Design és technológia a 4 fal között
A Schrack Technik korszerű műszaki megoldásokat, ugyanakkor könnyen áttekinthető technológiát biztosít a lakó-, és egyéb épületek esetében. A termékpalettában megtalálhatóak: fali kapcsolók, dugaszolóaljzatok, fali dobozba süllyeszthető készülékek, épületinstallációs eszközök.
Elkészült a Budapest Szolár Térkép
Jelentős térinformatikai fejlesztések révén elkészült a Budapest Szolár Térkép, Magyarország első napos potenciáltérképe. Ezzel Budapest is felzárkózott azon európai nagyvárosokhoz (pl. Bécs, Amszterdam, Helsinki, Berlin), amelyek interaktív szolártérképpel segítik a lakosokat és egyéb szereplőket napelemes fejlesztéseik tervezésében.
Támogatott tartalom
Hogyan tehetem költségtudatossá e-autóm töltését?
Mai, rohanó világunkban az urbanizáció és digitalizáció ilyen mértékű fejlődése hatalmas nyomást helyez Földünkre, amelynek kezelésére együtt találhatjuk meg a megoldást.  A biztonságos, intelligens és fenntartható villamosítás jövőbeni megvalósítása az ABB munkásságának alappillére. A vállalat célja a zéró emisszió elérése, mind saját, mind pedig partnerei tevékenységében. A közlekedés során fenntarthatóan sikeres elektromos energia használatának valós példája az e-autó töltő rendszer megteremtése.
Hordozható lámpatestek kiegészítő követelményei
2022. szeptember 1-jén megjelent az MSZ EN 60598-2-4:2018 Lámpatestek. 2-4. rész: Kiegészítő követelmények. Általános célú, hordozható lámpatestek (IEC 60598-2-4:2017, módosítva) szabvány magyar nyelvű változata.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
InfoShow: biztonságos szerelés, okos megoldásokkal
Két új helyszínnel megerősödve immáron 9 városban kerül megrendezésre az InfoShow nevű országos villamossági roadshow. A rendezvénysorozat célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse.
Támogatott tartalom
Elegáns hangulatvilágítás
A Sylvania bemutatja a legújabb homlokzatvilágítási termékcsaládját, a START Surface Wall Round-ot, amely kerek formájú, külső falra szerelhető, közvetlen vagy közvetlen/közvetett fénysugarú változatban is megvásárolható.
Érdekes cikkek a Voltimumon
A Voltimum egy nemzetközi villamosipari honlapcsalád, amely számos országban és nyelven elérhető. A cikkeket az egyes országokban villamos szakemberek írják villamos szakembereknek. Az alábbi összeállításban hasznosnak gondolt cikkeket ajánlunk olvasóinknak. Ha érdekesnek vélik az anyagokat, akkor érdemes feliratkozni egy vagy több hírlevélre.
Pro Lumine 2022 – Innovatív világítás tervezése díj
A világítástechnika területén zajló technológiaváltás – amely a LED technológia rohamos elterjedéséhez kapcsolható – innovatív és energiatakarékos megoldásokra ad lehetőséget a szakterületen dolgozó tervezők, gyártók, forgalmazók és világítási berendezések kivitelezésével foglalkozók részére.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos