Az európai villamosenergia-piacok 2021. évi riportja. Energiamenedzsment-rendszer az energiahatékonysági célok megvalósításához. Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás? Az intelligens töltőberendezés okosmérővel való együttműködése milyen előnyöket biztosít? Építés alatt álló atomerőművek világszerte. Víz alatti hangulatvilágítás. A hőszivattyús technológia lett a leginkább pénztárcabarát fűtési megoldás. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Elmaradt az áramfogyasztási csúcs a kánikulában. Kibővűlt Atlantic szekrény keretválasztéka. Gépi hajtású emelők magyar nyelvű szabványa. A SCHRACK TECHNIK VISIO 45 falikapcsoló család új dugaszolóaljzattal bővült. Zarándy Pál 80 éves.
Az európai villamosenergia-piacok 2021. évi riportja
2021-ben az előző évhez képest 4,3%-kal emelkedett az Európai Unió 27 tagállamának (EU-27) aggregált villamosenergia-fogyasztása, ami csaknem megegyezett a 2019-es volumennel. Az EU-27 villamosenergia-termelése is hasonló ütemben nőtt. A termelés összetételét tekintve a legnagyobb változást a korábbi évekre jellemző szén-gáz helyettesítési folyamat visszafordulása jelentette: az elszabaduló gázárak hatására a gáz-szén helyettesítés vált dominánssá. Magyarországon ugyanakkor nem volt jellemző ez a tendencia: a lignitalapú termelés tovább csökkent.
Támogatott tartalom
Energiamenedzsment-rendszer az energiahatékonysági célok megvalósításához
Az energia ára napjaink egyik legfontosabb kérdése. Odafigyelni az energiára, energiatudatosan, netán energiahatékonyan élni, dolgozni, termelni azonban még mindig nem természetes Magyarországon. Pedig – több nemzetközi kutatás szerint is – pusztán azzal, hogy odafigyelünk az energiafelhasználásra, netán folyamatosan nyomon követjük azt, már 10% körüli megtakarítást lehet elérni.
Elégtelen lenne a német megújuló kapacitás?
Az Energy Watch Group független, Berlinben székelő, nonprofit agytröszt (think-tank), amelynek célja a megújuló energiával és az éghajlatvédelemmel kapcsolatos politikai fellépés felgyorsítása, tudományos igényű elemzések készítése, szakpolitikai tanácsadás és párbeszéd révén. A jelenlegi politikai helyzetben talán nem teljesen felesleges a korábban gyakran bírált „Energiewende” további eszkalációját sürgető elemzésük rövid bemutatása, amely az érdeklődők körében minden bizonnyal szakmai vitákra is okot adhat.
Támogatott tartalom
Az intelligens töltőberendezés okosmérővel való együttműködése milyen előnyöket biztosít?
Az ABB multinacionális vállalat az elektromos járművek töltési megoldásainak egyik vezető globális szolgáltatója, 2010 óta van jelen az e-mobilitás piacán. A vállalat jelenleg több mint 85 piacon van jelen, ahol több mint 680 000 töltőállomást értékesített, köztük több mint 30 000 egyenáramú gyorstöltő állomást és 650 000 váltóáramú töltőállomást.
Építés alatt álló atomerőművek világszerte
Érdekes infografikát tett közé az ENERGIAKLUB, amelyben a 2022-ben világszerte építés alatt álló atomerőműveket ábrázolták. Jelenleg 17 országban zajlanak atomerő-építési projektek.
Támogatott tartalom
Víz alatti hangulatvilágítás
A víz alatti megvilágítás lenyűgöző új dimenziót nyithat meg beltéren és kültéren egyaránt miközben megváltoztathatja az adott helyiség hangulatát. A Sylvania PAR56 LED-es medencelámpái pihentető, szórakoztató, sőt drámai környezetet teremtenek, amivel fokozza az úszás élményét vagy kellemes megvilágítást biztosít  vizes látványelemek számára.
A hőszivattyús technológia lett a leginkább pénztárcabarát fűtési megoldás
A Magyar Hőszivattyú Szövetség üdvözli a kormány döntését, mely szerint a hőszivattyúkkal otthonukat fűtő háztartások esetén sem a villamosenergia-mennyiség tekintetében, sem az igénybe vett kedvezményes – H vagy Geo – áramtarifára a módosítás nem vonatkozik, azaz a korábbi szabályozás maradt érvényes.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Elmaradt az áramfogyasztási csúcs a kánikulában
A július harmadik hetében megélt kánikulában nem dőlt meg sem a tavaly júniusban regisztrált, 6940 megawattos (MW), sem az idei, júniusban mért 6802 MW-os áramfogyasztási rekord sem, jóllehet a napi átlaghőmérséklet és a megvilágítottság szempontjából szinte ugyanolyan időjárási körülmények voltak, így várható volt a csúcsdöntés.
Támogatott tartalom
Kibővűlt Atlantic szekrény keretválasztéka
A Legrand termékválasztékában kiemelt helyet kapnak az elosztószekrények: a kis lakáselosztószekrénytől az ipari elosztószekrényekig mindenre megoldást kínálva.
Gépi hajtású emelők magyar nyelvű szabványa
2022. július 1-jén jelent meg az MSZ EN 14492-2:2019 Daruk. Gépi hajtású csörlők és emelők. 2. rész: Gépi hajtású emelők szabvány magyar nyelvű változata.
Támogatott tartalom
A SCHRACK TECHNIK VISIO 45 falikapcsoló család új dugaszolóaljzattal bővült
A tökéletesen egyenes, letisztult formájú és finom tapintású felülettel rendelkező moduláris rendszer következő eleme – az EU által elfogadott egységes töltőcsatlakozókkal kapcsolatos döntéshez igazodóan –, az eddigi USB-A típusú szimpla és dupla aljzatokat egészíti ki USB-A és USB-C dupla töltőportot tartalmazó egységgel.
Zarándy Pál 80 éves
Július 22-én 80 éves lett Zarándy Pál, a hazai energetikai szakma egyik nagy öregje, jelképes alakja – a jeles alkalomból több szakmai szervezet vezetője is köszöntötte.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos