Elkészült az első EU szintű útiterv a klímasemleges épületekért és építőiparért. Okosotthon-megoldások napjainkban. Előadás a nem norma szerinti villámvédelem új, egységesített követelményrendszeréről. Megújult elosztósorok a Legrand kínálatában. Tenger alatti egyenáramú vezeték. Tűzvédelem terén nincsenek kompromisszumok. Európa közös célja az energiahatékonyság. Panelek minden alkalmazáshoz. Május 31-én Villanyszerelő Konferencia a Lurdy Házban. A Schrack sikere továbbra is töretlen. Villamos szerkezetek megjelölése. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Áprilisban csúcsot döntött a naperőművi termelés. Az elektromos fűtés témáját járták körül Óbudán.
Elkészült az első EU szintű útiterv a klímasemleges épületekért és építőiparért
Május 24-én a World Green Building Council bemutatta az első olyan uniós szintű szakpolitikai útitervet, amely az épületek és az építési folyamatok teljes életciklusra vonatkozó dekarbonizációjának felgyorsításával foglalkozik.
Támogatott tartalom
Okosotthon-megoldások napjainkban
A smart home, vagy magyarul okosotthon lakhelyünk automatizálásának lehetőségét foglalja magába. A világítás, a hőmérséklet szabályozása, de még az olyan elektronikai berendezések is, mint a légkondicionáló, kamera és különféle háztartási gépek beállítása is egyszerűvé válik használatával.
Előadás a nem norma szerinti villámvédelem új, egységesített követelményrendszeréről
Az online megrendezésre kerülő előadás célja, hogy részletesen bemutassa az új követelményrendszert, rávilágítson a változások hátterére, és ráirányítsa a figyelmet a változások gyakorlati következményeire, lehetővé téve esztétikusabb és költséghatékonyabb műszaki megoldások alkalmazását.
Támogatott tartalom
Megújult elosztósorok a Legrand kínálatában
Az elektromos eszközeink száma és energiaigénye folyamatosan növekszik, sok esetben pedig nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű dugalj a konyhában, hálószobában vagy akár az irodában. Erre kínál megoldást a Legrand megújult elosztósor és elosztódugó kínálata.
Tenger alatti egyenáramú vezeték
Az Australia-Asia Power Link keretében a világ legnagyobb naperőműve, a leghosszabb tengeralatti nagyfeszültségű egyenáramú vezetéke és a legnagyobb akkumulátortelep létesülne. A tervezett vezeték a mintegy 5,8 millió lakosú Szingapúrt az ausztrál szigetállam északi partján fekvő Darwinnal kötné össze. A mintegy 5000 km hosszúságú vezetékből kb. 4200 km haladna a tenger alatt, ami természetesen világrekord lenne. A projektet két privát befektető vállalat fejleszti.
Támogatott tartalom
Tűzvédelem terén nincsenek kompromisszumok
2022. június 13-án hatályba lép a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelettel módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat („OTSZ 5.2”), és ehhez kapcsolódóan a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is módosításra kerülnek. Ez alkalmat ad arra, hogy emlékeztessük magunkat a tűzvédelem, ezen belül pedig a tűzálló kábelrendszerek fontosságára.
Európa közös célja az energiahatékonyság
A Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetésével hazai szakértők egy egyedülálló kutatás keretében azt vizsgálták, hogy hogyan változik a lakóingatlanok értéke azok energia-hatékonysági besorolásának függvényében. A KSH, a NAV és a Lechner Tudásközpont adatbázisainak összekapcsolásával 8000 családi ház esetében vizsgálták meg azok piaci árára ható tényezőket.
Támogatott tartalom
Panelek minden alkalmazáshoz
A Sylvania bemutatja a jól ismert START Panel-család IP44-es változatát. A süllyesztett, LED Panel-családot általános beltéri világítási alkalmazásokhoz, például irodákhoz, tárgyalókhoz és konferenciatermekhez tervezték.
Május 31-én Villanyszerelő Konferencia a Lurdy Házban
Május 31-én ismét Budapesten, a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban kerül megrendezésre az Elektromosipari Magánvállakozók Országos Szövetsége (EMOSZ) és a BKIK szervezésében a villanyszerelők, villamos szakemberek legrangosabb szakmai találkozója, a XXVI. Villanyszerelő Konferencia.
Támogatott tartalom
A Schrack sikere továbbra is töretlen
Hatalmas megtiszteltetés és öröm a Schrack Technik Kft. számára, hogy már 6. éve a legmegbízhatóbb magyar cégek között szerepel. Küldetésük továbbra is világos és egyértelmű: ügyfeleik a lehető legelégedettebbek legyenek.
Villamos szerkezetek megjelölése
2022. május 1-jén megjelent az MSZ EN IEC 61293:2020 Villamos szerkezetek megjelölése az energiaellátás névleges adataival. Biztonsági követelmények (IEC 61293:2019) magyar nyelvű változata.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Áprilisban csúcsot döntött a naperőművi termelés
Áprilisban a magyarországi óránkénti átlagos áramtermelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest. A naperőművi termelés csúcsot döntött, míg a gáztüzelésű erőművek termelése csökkent – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.
Az elektromos fűtés témáját járták körül Óbudán
Több, mint 120 épületgépész-mérnök, villamosmérnök, villanyszerelő, napelemkivitelező, energetikus és klímatechnikai szakember részvételével tartottak előadásokat a régi óbudai harisnyagyárban kialakított rendezvényhelyszínen május 25-én, ahol arról vitatkoztak melyik fűtési mód jelenleg a leghatékonyabb.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos