Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Lineáris sorolható rendszer. Változás az ELMŰ-ÉMÁSZ tervbírálati rendjében. Tervezés. Előnézet. Nyomtatás. Világítástechnikai szakmérnöki képzés indul ősszel. ABB kisfeszültségű megoldások a modern épületekben. Dobozok és burkolatok rögzített villamos berendezésekhez. EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam. Lassan a fénycsöveknek is búcsút inthetünk. Legrand Linkeo C kábelezési rendszer. Elbizonytalanodás érezhető a lakossági lakásfelújítási tervekben. Az elosztóberendezések tervezése még soha nem volt ilyen egyszerű. Trafóházak Budapesten.
Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek jelentek meg
A Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában megjelent a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról. Ez a rendelet – hasonlóan a 2019-ben megjelenthez – csak módosítja a Szabályzatot eredetileg tartalmazó 2014-es belügyminiszteri rendeletet, így az OTSZ-re a június 13-i hatálybalépést követően is 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletként kell majd hivatkozni. A villamos szakma képviselői számára jó hír lehet, hogy az új OTSZ viszonylag kevés változása érinti a szakterületet.
Támogatott tartalom
Lineáris sorolható rendszer
Egyenletességre van szüksége? Folytonos fényrendszert szeretne, amely egyenletes teljesítményt nyújt a teljes hosszában, energiatakarékos és alacsony káprázási értékű – UGR<19?
Változás az ELMŰ-ÉMÁSZ tervbírálati rendjében
Tájékoztató a szakmagyakorlási jogosultsággal rendelkező tervezőknek, akik műszaki feladatai kapcsán a fogyasztók villamosenergia-ellátáshoz szükséges mérési terveket készítenek és nyújtanak be az ELMŰ-ÉMÁSZ elosztóhálózati jogosult Méréstechnika és Mérőellenőrzési Osztályára.
Támogatott tartalom
Tervezés. Előnézet. Nyomtatás. Mindez a telefonjáról, a vadonatúj M211 címkenyomtatóval
A Brady Corporation új M211 címkenyomtatója egy könnyű, robusztus és hordozható készülék, amely kábelek és részegységek azonosításához előre méretezett és folytonos címkékre is képes nyomtatni. Akár komplex címkék is készíthetők vele, amelyek a telefonról megtervezhetők, megtekinthetők és kinyomtathatók.
Világítástechnikai szakmérnöki képzés indul ősszel
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Mikroelektronikai és Technológia Tanszék 2022. szeptembertől világítástechnikai szakmérnök képzést indít.
Támogatott tartalom
ABB kisfeszültségű megoldások a modern épületekben
A világ legmagasabb felhőkarcolója, a földkerekség legnagyobb kapacitású adatközpontja, a 21. század legmodernebb kórháza, vagy épp az Ön otthona, irodája. Bármilyen épületről is legyen szó, a jövő kihívásait teljesítő technológia és kapacitás biztosítása elengedhetetlen.
Dobozok és burkolatok rögzített villamos berendezésekhez
Megjelent magyar nyelven az MSZ EN IEC 60670-1:2022 Dobozok és burkolatok háztartási és hasonló jellegű, rögzített villamos berendezések villamos szerelési anyagaihoz. 1. rész: Általános követelmények szabvány.
Támogatott tartalom
EMOSZ-LUXORliving gyakorlati tanfolyam
Az intelligens épületek kivitelezése során a villamos szakemberek és rendszerintegrátorok számára elengedhetetlen, hogy a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és naprakész tudással rendelkezzenek minden olyan rendszerrel, megoldással kapcsolatban, amiket használnak a mindennapi munkájuk során.
Lassan a fénycsöveknek is búcsút inthetünk
2023. augusztus 25-én betiltják a T8-as fénycsöveket, amelyektől T5-ös fényforrásokkal együtt – a korábban tervezett időponttól néhány nappal korábban – kell végleg búcsút vennünk.
Támogatott tartalom
Legrand Linkeo C kábelezési rendszer
A Legrand bemutatja a megújult, Linkeo C kábelezési rendszerét, amellyel kimagasló minőségű helyi adatátviteli hálózat hozható létre kis, közepes és nagyvállalati környezetben egyaránt. Az egyedülálló és innovatív keystone csatlakozós rendszert úgy tervezték, hogy optimális áron segítse a gyors és hibamentes munkavégzést, legyen szó telepítésről vagy karbantartásról.
Elbizonytalanodás érezhető a lakossági lakásfelújítási tervekben
Az idei második negyedév elején a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tevei kissé visszaestek ugyan az első negyedévhez képest, de éves alapon még így is erősödő kilátásokról beszélhetünk – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből. E kisebb elbizonytalanodás a társasházi lakások lakói esetében érhető tetten, a családi házak tulajdonosai körében nem.
Támogatott tartalom
Az elosztóberendezések tervezése még soha nem volt ilyen egyszerű
A Schrack Design segítségével egyszerűen, gyorsan és a szabványnak megfelelő elosztóberendezést tervezhet. Az elölnézeti és kapcsolási rajzok elkészítése mellett ellenőrizheti az elosztóberendezést melegedésre is az IEC TR 60890 előírásai szerint, továbbá dokumentálva kielégítheti az EN61439 (1600 A-ig) előírásait.
Trafóházak Budapesten
„Patinásan szép” transzformátorházak a pesti belvárosban, a Markó utcában. Az Egy hely című műsorban a Györgyi Dénes és Román Ernő által közösen tervezett trafóházakkal – helyesebben egy trafóházzal és egy elektromos bérházzal – ismerkedhetnek meg a nézők.
Kövessen minket közösségi oldalunkon is!
Facebook
Impresszum
A Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának havonta kiküldésre kerülő elektronikus hírlevele.
Tekintse meg médiaajánlatunkat, hirdessen honlapunkon és hírlevelünkben!
Publikációs lehetőség az e-villamos oldalon az Elektrotechnikai Tagozat tagjai számára.

Az e-villamos hírlevél kiadója: Mérnök Média Kft.
A szerkesztőség címe: 1033 Budapest, Vörösvári út 103.
Telefon: 06 1 450 0868
E-mail: info@e-villamos.hu
Honlap: www.e-villamos.hu
Facebook: @evillamos