e-villamos online szaklap

Megkétszereződött a megújuló energiaforrások támogatási kerete

| | |  0 | |

Megkétszereződött a megújuló energiaforrások támogatási kerete

Az előző európai uniós pénzügyi ciklus 760 milliárd forintos keretéhez képest kétszer annyi pályázati forrás áll rendelkezésre a jelenlegi ciklusban a megújuló energia termelésével kapcsolatos beruházásokra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára pénteken Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter két, családi vállalkozások által megvalósított napelempark avatásán beszélt arról, hogy a megújuló energiát termelő beruházások pályázati támogatása nemcsak vállalkozások, de magánszemélyek számára is elérhető.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió tagállamai 2020-ig vállalták, hogy a felhasznált energia legalább 13 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezik. Magyarország ezt a vállalást 2016-ban túlteljesítette, már akkor meghaladta ugyanis a 14 százalékot a megújuló energia aránya.

A kormány célkitűzéseinek megfelelően az ITM folyamatosan keresi azokat a technológiai és támogatási lehetőségeket, amelyek ezt az arányt még tovább javítják. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen területen valósulnak meg a nagykanizsaihoz hasonló beruházások, itt ugyanis nem értékes termőföldön, hanem egy másra nem hasznosítható területen épült meg a kettős beruházás.

Rétházi Csaba, az Agro Boy Kft. ügyvezetője az átadáson közölte: a mintegy 400 millió forintos, saját tőkéből és hitelből megvalósított két napelempark együttesen 500 kilowatt termelési kapacitású, azaz évente nagyjából 500 háztartás teljes villamosenergia-igényét képes előállítani.

A fia által vezetett Solaria Kft.-vel közösen mintegy háromhektáros területen összesen több mint 4000 napelemtáblát helyeztek el. A két naperőműparkot napokon belül rákapcsolják az E.ON energiahálózatára.

Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) arról tett említést, hogy a Nap még ötmilliárd évig biztosít energiát a Földnek, ezt pedig ki kell használni. Nagykanizsán egyebek közt oktatási intézmények, a kórház és a polgármesteri hivatal tetején is szereltek fel napelemtáblákat, amelyek villamosenergia-költségekben jelentős, akár 40 százalékot is elérő költségmegtakarítást eredményeznek.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul