e-villamos online szaklap

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

| | |  0 | |

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

A 2018-as frankfurti Light&Building kiállításon ismét számos új termékkel jelent meg az OBO, az elszigetelt villámvédelem kivitelezéséhez használható isCon szigetelt vezetékek új típusaitól a villamos energiaátviteli és informatikai rendszerekben használható túlfeszültség-védelmi eszközökig – hogy csak a villámvédelmi termékeket említsük. Ezek egyike az MCF Compact, amely a még 2000-ben megjelent, de mindmáig népszerű MC sorozatjelű szikraközös túlfeszültség-védelmi eszközök továbbfejlesztett változata.

Az új SPD abban a tekintetben hasonlít elődeihez, hogy az elektródák itt is grafitból készülnek, de a begyújtó feszültség alacsony szinten tartásához már nincs szükség vezérlő elektronikára, arról a szikraköz speciális, szabadalommal védett felépítése gondoskodik. Ez lényeges, hiszen a vezérelt szikraközök legsérülékenyebb eleme a szikraköz begyújtási feszültségét alacsony szinten tartó elektronika. A T1 típusú SPD-kben használt szikraközök annyira robosztus felépítésűek, hogy tönkremenetelük – ellentétben a varisztorokkal – nagyon valószínűtlen. Ezért a szikraközös túlfeszültség-védelmi eszközök állapotjelzése – már amennyiben rendelkezik ilyennel az SPD – nem is magát a szikraközt, hanem az azt vezérlő elektronika állapotát figyeli. Ezek után jogos a kérdés, hogy a vezérlő elektronika nélküli MCF Compact esetében, amely alapkivitelben rendelkezik optikai állapotjelzéssel és távjelző kontaktussal is, mégis mire szolgálhat a (szivárgóáram-mentes) állapotjelzés. A válaszhoz annak ismerete vezet el bennünket, hogy a szikraközök a villámáram levezetésekor felmelegszenek. A felmelegedés mértéke egy-egy impulzus hatására kicsi, csak akkor nagyobb mértékű, ha rövid időn (néhány percen) belül sok és nagy impulzust kell levezetni. Az MCF Compact állapotjelzése ezt a hőmérsékletnövekedést figyeli: amennyiben a szikraköz hőmérséklete elér egy határértéket, az optikai jelzés zöldről pirosra vált, a távjelző kontaktus pedig – bekötésétől függően – nyit, illetve zár. Ilyen szituáció bekövetkezésére azonban kicsi az esély, hiszen ez valós körülmények között akkor állhat elő, ha az épület (ahová az MCF Compact be van építve) egymást követően több közvetlen villámcsapást kap. Mivel azonban az állapotjelzés a szikraközt nem választja le a hálózatról, a túlfeszültség-védelem továbbra is biztosított. Az állapotjelzést azonban illik komolyan venni, működését követően (azaz ha az optikai kijelző piros, illetve a távjelző kontaktus átvált) ki kell cserélni az SPD-t.

Az előbb leírtak egyúttal arra is magyarázatot adnak, hogy az MCF Compact miért nem rendelkezik cserélhető betétekkel: az OBO évtizedes tapasztalatai alapján a grafit elektródás szikraközök cseréje szükségtelen, elhasználódásuk villámcsapás hatására gyakorlatilag kizárt, és működési jellemzőik sem változnak olyan mértékben, ami a csere lehetőségét indokolttá tenné. Nem kell tehát amiatt aggódni, hogy meghibásodást követően körülményes lesz a javítás.

Mint az OBO többi túlfeszültség-védelmi eszköze, az MCF Compact is teljesíti az MSZ HD 60364-5-534 feszültségkorlátozásra vonatkozó azon követelményét, hogy az aktív vezetők és a PE vezető közötti védelmi feszültségszint 2,5 kV alatt legyen. Ebből következően T1+T2 típusú SPD-ként önmagában is képes a szabványos koordinált túlfeszültség-védelmet biztosítani. (Természetesen abban az esetben, ha egy védeni kívánt végponti fogyasztó 10 m-nél távolabb van a tápponton beépített MCF Compact-tól, javasolt további SPD beépítésével vagy egyéb intézkedéssel gondoskodni a megfelelő védelemről – összhangban az MSZ HD 60364 és az MSZ EN 62305 követelményrendszerével.)

Az új túlfeszültség-védelmi eszköz júniustól kerül kereskedelmi forgalomba.

Kérdés esetén az OBO munkatársai szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére az info@obo.hu e-mail címen, vagy a +36 29 349 000 telefonszámon.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul