e-villamos online szaklap

Vasbeton építményszerkezetek villámvédelmi célú felhasználása

| | |  0 | |

Vasbeton építményszerkezetek villámvédelmi célú felhasználása

Számos épület és egyéb építmény vasbeton vázszerkezettel létesül, amelyet részben vagy egészben villámvédelmi célra is fel lehet, illetve fel kell használni. Annak ellenére, hogy ez az építési technológia széles körben alkalmazott, az így készülő épületek villámvédelmi rendszerének szabványos kialakítása több olyan részletkérdést is felvet, amelyeknek érdemes egy kis figyelmet szentelni.

A vasbeton vázszerkezet, mint a villámvédelmi rendszer része

A vasbeton vázszerkezettel létesülő építmények esetében, a villámvédelmi rendszer (LPS) egyes részeit, mindenekelőtt a levezetőrendszert és a (potenciálkiegyenlítésre szolgáló) összekötő hálózatot a vasbeton szerkezet szerves részeként célszerű kialakítani. Az LPS ilyen formában történő megvalósítását több műszaki megfontolás is indokolja, melyek közül feltétlenül érdemes kiemelni a biztonsági távolság problematikáját. Ahhoz ugyanis, hogy a biztonsági távolság legalább a tető magasságáig elhanyagolható legyen, a felfogórendszer által felfogott villámáramot kellően sok részre kell osztani. A villámvédelmi követelményeknek megfelelően kivitelezett vasbeton szerkezet lehetővé teszi ezt, így a biztonsági távolság figyelmen kívül hagyható (nullának tekinthető), amint azt az MSZ EN 62305-3 szabvány 6.3.1. pontja, és a Villamos TvMI F.1.4.1. pontja is írja. A vasbeton szerkezetek villámvédelmi célú felhasználása mellett szól az is, hogy az így kivitelezett rendszer időtálló, és fel sem merül a levezetők falon kívüli elhelyezését kísérő tűzvédelmi vagy esztétikai kérdés.

Fontos a szakszerű kivitelezés

A villámáram levezetésére szolgáló vasbeton szerkezeteket „illik” szakszerűen, a vonatkozó szabványok követelményeinek eleget téve kivitelezni. Mindenekelőtt azért, mert mégiscsak a villámáram levezetésére szolgálnak… De azért is, mert később (a betonozást követően) érdemben nem ellenőrizhetőek, nem is javíthatóak és általában a pillérekből, falakból kimaradó levezetők helyettesítése sem oldható meg egyszerűen. A vasbeton szerkezeteket tehát a vasszerelés idején kell a villámáram levezetésére alkalmassá tenni, megfelelő keresztmetszetű és anyagú, a betonvasalástól szemmel jól elkülöníthető vezető beépítésével, amelyet a betonvasalással (a potenciálkiegyenlítés érdekében) legfeljebb 5 m-enként, de lehetőleg sűrűbben össze kell kötni. Természetesen ugyanilyen lényeges a vezetők kötése-toldása is, melynek céljára az MSZ EN 62561-1 szabvány szerint bevizsgált, statikailag kellően masszív összekötők használhatóak. Az elkészült szerkezetek szabványosságát és megfelelőségét a villámvédelmi tervek alapján elvégzett részleges felülvizsgálat hivatott igazolni.     

Földelő fixpont: a vasbeton szerkezetek lényeges eleme

Hiába azonban a megfelelően kivitelezett levezető, ha bekötése a villámvédelembe nem lehetséges. Ezért nagyon lényeges, hogy a vasbeton szerkezetek felületén olyan kiállások készüljenek, amelyek alkalmasak a földelő- illetve a levezetőrendszer csatlakoztatására, villámvédelmi mérések elvégzésére. Ezek a kiállások lehetővé tehetik az építmény különböző vezetőképes szerkezeteinek közvetlen földelését is, így javítva a potenciálkiegyenlítés minőségét. A kiállásokat célszerű a beton felületébe simuló, ún. földelő fixpontokkal megvalósítani (1. ábra), legyen szó akár monolit, akár előregyártott szerkezetekről.

Monolit vasbeton pillérben elhelyezett villámvédelmi levezető kiállása (földelő fixpont), kivitelezés közben és elkészült állapotban. Fontos, hogy a földelő fixpont szorosan a zsalu belső felületéhez legyen szorítva, mert így a kiállás nemcsak használható marad, hanem esztétikailag sem lesz kifogásolható.

Az OBO kínálatában minden olyan termék megtalálható, mellyel a vasbeton építményszerkezetek alkalmassá tehetőek a villámvédelmi célú felhasználásra. Az új földelő fixpontok (OBO ábra) M10 és M12 csatlakozómenettel is rendelkeznek, így rugalmasabban használhatóak a kiállások kivitelezésére. A földelő fixpontok a villámvédelemben gyakran használt típusmegoldások közé tartoznak, így természetesen a www.obots.hu oldalon elérhető, szabadon használható anyagkiíró szoftverben is megtalálhatóak, többek között TS0037 és TS0111 azonosítóval.  

További információval az OBO ügyfélszolgálata áll az érdeklődők rendelkezésére az alábbi elérhetőségen:
OBO Bettermann Kereskedelmi Kft.
2347 Bugyi, Alsóráda 2.
Tel: 06 29 349 000
e-mail: info@obo.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul