e-villamos online szaklap

Három társaságot bírságolt meg a MEKH lejárt hitelességű fogyasztásmérők miatt

| | |  0 | |

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek 3 millió forint, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-nek 7 millió forint, a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.-nek 600 ezer forint bírságot kell fizetnie.

A MEKH szakemberei a nyár elején végeztek átfogó helyszíni vizsgálatot hat villamosenergia-ipari és hat földgázipari elosztó társaságnál, ahol a lejárt hitelesítési idejû fogyasztásmérõk alkalmazásának arányát ellenõrizték.

Kilenc társaságnál a MEKH úgy találta, megfelelõen betartják a szabályokat.

A bírság kiszabásakor a MEKH számos körülményt mérlegelt: például azt, hány felhasználót lát el az adott cég, mennyi lejárt hitelességû mérõt találtak, és az érintett cég milyen intézkedéseket tett, hogy megszüntesse a jogsértést.

A MEKH emlékeztetett: a mérésügyrõl szóló törvény szerint a fogyasztóval való elszámolás alapjául szolgáló mérést hiteles mérõeszközzel kell végezni. A fogyasztásmérõ hitelesíttetésérõl a mérõeszköz tulajdonosának - vagyis az elosztónak - kell gondoskodnia meghatározott idõközönként.

Magyarországon mintegy 5,5 millió felhasználó rendelkezik villamos fogyasztásmérõ berendezéssel és közel 3,5 millió felhasználó gázmérõvel.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul