e-villamos online szaklap

Üzembe helyezték a világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezését

| | |  0 | |

Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, ami alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.

A villamos kapcsolókat, biztosítóbetéteket vagy megszakítókat tartalmazó kapcsolóberendezés feladata, hogy vezérelje, védje és leválassza az energiahálózatban lévõ villamos berendezéseket. A kapcsolóberendezések az energetikai lánc minden szegmensében megtalálhatóak. Kapcsoló berendezéseket alkalmaznak – különbözõ feszültségszinteken – az energiatermelésben, a villamos energia szállításában, elosztásában éppúgy, mint a fogyasztói oldalon. A nagy- és a középfeszültségû kapcsolóberendezéseket általában a villamos energia szállítása és elosztása terén alkalmazzák; feladatuk, hogy biztosítsák a hálózat megbízhatóságát, megfelelõ hatásfokát és biztonságát.

Az az új, ökohatékony kapcsolóberendezésben az SF6 gázzal szemben alternatívát kínáló gázkeveréket használnak szigetelõ közegként, illetve a nagyfeszültségû kapcsolóberendezésnél kapcsoló közegként. A fluor-keton alapú, az SF6-tal szemben alternatívát nyújtó gázkeverék egy vegyület, amelyet kapcsolóberendezés-alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Az új gázkeverék globális felmelegedési potenciálja (GWP) majdnem 100%-kal alacsonyabb az SF6 hasonló értékénél, miközben a gázkeverék alkalmazása esetén nem kell engedményt tenni a berendezések minõsége és megbízhatósága terén. Az új gázkeverék alkalmazásával felére csökkenthetõ a gázszigetelésû (GIS) kapcsolóberendezések teljes élettartamára számított, szén-dioxid egyenértékre vetített kibocsátás. A kibocsátás másik fele a nyersanyagokból, a gyártásból és a hõveszteségekbõl ered. 

Az ABB a 170/24 kV-os kapcsolómezõket Svájc vezetõ villamosenergia-szolgáltató cégének, az ewz-nek szállította, amely azokat a most korszerûsített, 3x50 megavoltamperes (MVA) zürichi alállomásba építette be. Ez a zürichi alállomás látja el villamos energiával a város északi, illetve annak egyik legsûrûbben lakott részét is, ez utóbbi 50 000 ember lakhelye, és itt található Zürich legnagyobb rendezvénycsarnoka és ipari vására is. Ezen az alállomáson a kapcsolóberendezésen kívül az szintén beépítésre kerültek alacsony zajteljesítmény-szintû, nagy hatásfokú teljesítménytranszformátorok, valamint alállomás-automatizálási, védelmi és vezérlési rendszerek.

A 15 méterrel a terepfelszín alatt létrehozott, meglepõ kialakítású GIS alállomás az 1949-ben épült kültéri, légszigetelésû készülékekbõl felépített alállomást váltja ki. Az alállomás korszerûsítése nyomán a régi alállomás által elfoglalt tér 70%-a szabaddá válik más fejlesztési célok számára, és ezzel együtt a városkép is szebb lesz.

Az SF6 gázt fizikai tulajdonságai miatt a villamosenergia-ipar már évtizedek óta és széles körben használja dielektromos szigetelõközegként és áram-megszakítás céljára. A sûrített SF6 gáz használata elõsegíti a gázszigetelésû kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható mûködését, és lehetõvé teszi, hogy jelentõsen csökkenjen a kiépített kapcsolóberendezések helyigénye. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gáz, ezért az életciklusa során körültekintõ, gondos kezelést igényel, aminek komoly költségvonzata van, különösen olyan esetekben, amikor az elöregedett alállomási berendezéseket lecserélik.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul