e-villamos online szaklap

Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak

| | |  0 | |

Óriás transzformátort gyártott az ABB a MAVIR-nak

Az ABB 2014 szeptemberében egy 500 MVA-es, 3-fázisú auto-transzformátor leszállítására kapott megbízást a hazai villamos energia átviteli-rendszerirányító MAVIR Zrt-től. A transzformátort, ami a mai napon érkezett a MAVIR martonvásári alállomására az ABB a lengyelországi Lódzból speciális szállítójárművekkel szállította hazánkba.

Az ABB a MAVIR közbeszerzési tenderén nyerte el a projektet. Az 1,8 millió euro értékű szerződés magában foglalja a gyártást, a szállítást, a helyszíni összeállítást. A transzformátort, ami fontos szerepet játszik – többek közt – Dél-Buda és Dél-Pest energiaellátásában és a villamosenergia-ellátásbiztonság megőrzésében - a MAVIR martonvásári alállomásán fogják üzembe helyezni várhatóan 2015. május végéig.

A transzformátortartány benne az aktív résszel - ami a vasmagot, tekercseket és belső kötéseket jelenti - vasúton érkezett Kápolnásnyék vasútállomásra, onnan közúton a martonvásári alállomásra. Az egyéb tartozékokat - hűtőket, szivattyúkat, ventilátorokat, csővezetékeket, konzervátort, átvezetőket, műszereket és a hűtési szerepet is betöltő villamos szigetelőolajat közvetlenül közúton szállítják a helyszínre.

Összeszerelt állapotban átfogó mérete 9,5 x 8,35 x 8,45 méter, amely egy kétszintes, tetőtérrel rendelkező családi ház kiterjedésének felel meg. Teljes tömege 228 tonna, amely megközelíti három MÁV 424-es gőzmozdonyét, szállításához speciális jármű szükséges. A transzformátor teljesítménye 500 MVA, összehasonlításképpen ez közel negyede a Paksi Atomerőmű által maximálisan előállítható teljesítménynek.

A transzformátor megrendeléstől számított teljes gyártási ideje 6 hónap volt, ami rendkívül jó átfutási időnek számít. A transzformátor megbízható, kiváló minőségű, alacsony veszteségű termék, amely a legmodernebb alapanyagok és berendezések felhasználásával készült. 

 

A transzformátor hosszú élettartamát a hatékonyan működő hűtés biztosítja, ami akkor valósul meg, ha a transzformátor tekercsei nem melegszenek fel gyorsan, és a hűtésre szánt villamos energiából keveset használ, azaz így csökken az önfogyasztása. A TEC az egyik legmodernebb automatizált hűtésrendszer, ami ma elérhető a piacon és már Magyarországon is van referenciája. A MAVIR rendszerbe illesztéshez az ABB standard megoldását a martonvásári transzformátorra egyedivé alakította.

Transzformátor segítségével valósítható meg a feszültségszintek közötti áttérés.  Az alállomási auto-transzformátorok a bejövő nagyfeszültséget alakítják át a következő, alacsonyabb feszültség szintre, például a bejövő 400 kV-os nagyfeszültséget 220 kV-ra.

A MAVIR-éhoz hasonló transzformátort az ABB már szállított Lengyelországba, Szlovákiába és Belgiumba is.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul