e-villamos online szaklap

Az ABB a villamosenergia-ipar újdonságait mutatta be

| | |  0 | |

Az ABB Kft. kétnapos szemináriumot rendezett a villamosenergia-ipar aktuális trendjeivel kapcsolatban, melyen az iparágból több mint 60 szakember vett részt. A jelenlévő alállomási, erőműves szakemberek és egyetemi oktatók gyakorlati bemutatók során megismerkedhetnek a cég legújabb nagy- és középfeszültségű hálózatok védelmét és üzemvitelét biztosító készülékeivel, irányítástechnikai rendszereivel, kommunikációs eszközeivel és rendszerintegrátori szoftvereivel.

Az ABB már 1995 óta szervez hasonló rendezvényeket, szakmai szemináriumokat az áramszolgáltatók, erõmûvek, és átviteli hálózatok - MAVIR/ OVIT -  védelmi, irányítástechnikai szakemberei számára. A mostani eseményen résztvevõk elsõ kézbõl ismerhették meg, hogy az ABB termékei miként segítik az üzembiztonság növelését, a hatékonyabb üzemeltetést, a gyors üzemzavar-elhárítást, és egyúttal konzultálhattak is a vállalat szakembereivel a legfejlettebb védelmi-irányítástechnikai megoldásokról.

Az esemény célja a technológiai újítások és lehetõségek gyakorlati bemutatásán keresztül a felhasználók ismeretinek gyarapítása volt. A kétnapos szeminárium során az ABB munkatársai számos szakmai kérdést érintve válaszokat igyekeztek adni a villamosenergia-ipar mûszaki újdonságaival kapcsolatos kérdésekben.

A szakmai szeminárium témái:
• Védelem-irányítástechnika a rendszerközi összeköttetésektõl a kistranszformátor-házas elosztásig. A program a legfrissebb információkat kínálja az új Relion® 670, 650, 630 és 615 sorozatú intelligens készülékekrõl. (IED - Intelligent Electronic Device)
• Az IEC 61850-szabvány alatti alállomás irányítástechnikai kommunikáció és rendszerintegráció széleskörû lehetõségei. (A Relion® család,horizontális kommunikáció GOOSE-táviratai)
• Bemutató: Protection and Control IED Manager PCM600 – Szoftvercsomag valamennyi Relion® védelem/ irányítástechnikai készülékhez és alkalmazáshoz, a teljes élettartamra vonatkoztatva, minden feszültségszinten.
• Az IT600 SA Explorer vizsgálóeszköz használata az IEC-61850 alapú kommunikációs rendszerek vizsgálatában, üzemzavarainak elhárításában.
• Alállomási és elosztóhálózati SCADA rendszerek.
• ABB RTU560 típusú adatkoncentrátorok az alállomási kommunikációban és adatgyûjtésben (RTU – Remote Terminal Unit)


Az elõadások konklúziói:
A “Kommunikációs eszközök az energiaszektor számára” címû elõadás során megismerkedhettek az ABB által az áramszolgáltatók számára kifejlesztett nagy megbízhatóságú és robosztus felépítésû kommunikációs eszközeivel, úgymint az átviteli hálózatokon alkalmazott  nagyfrekvenciás jelátviteli és védelmi szinkronozó készülékekkel, melyek fejlesztése az ABB-nél 70 éves múltra tekint vissza, valamint ezek fénykábeles összeköttetésen alapuló változataival. A korszerû rádiós adatátvitel a nagy kiterjedésû elosztóhálózatok távkezelésénél alkalmazható, mely segítségével az üzemkimaradások ideje jelentõsen csökkenthetõ.
 Átviteli és fõelosztóhálózati védelmekkel kapcsolatos prezentáció keretében a svédországi gyártómû szakemberei bemutatták az elsõsorban átviteli hálózati és erõmûvi felhasználásra tervezett csúcskategóriás Relion® 670-es sorozatú védelmi készülékcsaládot, amely a legösszetettebb alkalmazásokhoz is rugalmasan konfigurálható. Az új  Relion® 650-es sorozat készülékeit a fõelosztóhálózati igényekhez fejlesztették ki és kulcsrakész megoldást biztosítanak a felhasználóknak a tipikus alkalmazásokhoz, ezáltal hatékonyan csökkentve a tervezés, programozás és üzembe helyezés munkaigényét.
A rohamosan fejlõdõ rádiós kommunikáció és az elosztóhálózati távmûködtetés terjedése megteremtette a hálózatok üzemirányításának hatékonyabbá tételének feltételeit.Ennek kihívásairól és kiaknázandó lehetõségeirõl a DMS SCADA Rendszereket ismertetõ elõadás foglalkozott részletesen. A bemutatott DMS600 egy olyan üzemirányítói rendszer, melyben a teljes hálózat és a hálózat csomópontjaiban elhelyezkedõ alállomások és kapcsolóállomások grafikus felületen, térképen, valós idõben megjeleníthetõk. A rendszer segítségével az üzemirányító pontos képet kap arról, hogy mi történik a hálózaton, milyen az egyes hálózatrészek terhelése, állapota, mely információk birtokában egy esetleges meghibásodás könnyen behatárolható és ezzel minimálisra csökkenthetõ az áramkimaradás ideje és az ellátatlan fogyasztók száma. A DMS600 alkalmazásával az egyik finnországi áramszolgáltató területén néhány év alatt a harmadára csökkent az áramkimaradások átlagos idõtartama.


Az ABB (www.abb.com) nemzetközi vállalatcsoport vezetõ szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén; lehetõséget teremt ügyfelei számára, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a tevékenységük okozta környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ több mint 100 országában mûködik és körülbelül 130 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezetõ szállítóként van jelen a hazai közmû-, valamint energiaszektorban.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul