e-villamos online szaklap

Új napenergia-technológia

| | |  0 | |

A The Wall Street Journal rövid tudósításban számol be a napenergia-hasznosítás új formájáról. Az olasz ENEL SpA. 5 MW teljesítményű, gőzturbinával hajtott generátort fog üzembe helyezni a Szicíliában lévő Priolo Gargallo városában. A szükséges gőzt úgy állítják elő, hogy parabolatükrök segítségével fókuszált napsugarakkal ún. adszorbercsöveket hevítenek, az ezekben a csövekben lévő só a hő hatására megolvad, és ez a felhevült folyadék fejleszt gőzt.

Az újdonságot a só használata jelenti. A megolvadt só hõmérséklete a eléri a 600 C-ot –  a korábban használt szintetikus olaj hõmérséklete nem ment  350 C fölé. A cikk megfogalmazása szerint az anyag 7 óráig forró marad, ezért felhõs idõben és éjjel is folytatódik a villamosenergia-termelés.

Az ilyen módon elõállított villamos energia  jelenleg még tízszer annyiba kerül, mint a gáz tüzelésû  erõmûvekben termelt energia. További problémát jelent, hogy 1 MW teljesítmény létrehozásához 1,5 ha földterület szükséges.  

A The Wall Street Journal – Europe tudósított 2010. július 13-i számában a, Fusinában (Velence mellett lévõ városban) ugyancsak az ENEL SpA által  megvalósított és  üzembe helyezett, 16 MW teljesítményû, üzemanyagként hidrogént használó erõmûrõl is. Az erõmû a szükséges 1,3 t/óra hidrogént az Eni SpA-tól vásárolja, a hidrogén szállítása a Porto Margherai petrokémiai gyárból történik, ahol a gyártási folyamatok mellékterméke. A beruházás költsége mintegy 50 millió €. Az itt elõállított energia sem versenyképes ma még (az elõállított energia költsége ötszöröse a szénerõmûvekben elõállított energia költségének).

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul