e-villamos online szaklap

Challenge.on

| | |  0 | |

Sikerrel zárult az E.ON mérnökversenye.

Az év elején az E.ON Facebook oldalán és plakátokon is terjedt a hír: az E.ON versenyre hívja a kihívásokra, sikerre, értékes díjakra, és nem utolsósorban az E.ON-os gyakornoki helyekre áhítozó fiatal mérnökhallgatókat az ország minden sarkából. A Challenge.on elnevezésû játék meg is mozgatta a mûszaki egyetemistákat: 84 csapat vágott neki a négy hónapos versenynek, s közülük négy május végén mérhette össze tudását a döntõben.

„Ahhoz, hogy bármit elérj az életben, elõször becsvágy kell, aztán tehetség, aztán ismeret, és végül egy jó alkalom” - idézte a Challenge.on mérnökverseny döntõjét megnyitó köszöntõjében Carlos Luiz Zafón kortárs spanyol írót Mezõ Csaba hálózati ügyvezetõ igazgató, hozzátéve: az alkalmat most az E.ON igyekszik biztosítani. Tehetségben és ambícióban sem volt hiány ezen a napon: a megmérettetésre érkezõ fiatalok 80 csapatot maguk mögé utasítva, nehéz küzdelemben vívták ki az esélyt, hogy megmérkõzzenek a gyõzelemért a döntõben.

Lehetõségek küszöbén

A februárban indult versenysorozat elsõ szakasza online platformon zajlott, a felhívásra jelentkezõ 3-4 fõs csapatoknak négyfordulós selejtezõn kellett az E.ON villamosmérnökei által összeállított feladatsorokat megoldani. A valós helyzetekbõl, tapasztalatokból merített feladatoknál nemcsak a jó megoldást értékelték a bírák, hanem a gyorsaságot is: a kiírás percétõl kezdve az elsõ 36 órában helyesen és végig megoldott feladatokra maximális 100 pont volt adható, majd ezt követõen naponta 2 ponttal csökkent az elérhetõ maximális pontszám. Kemény próbatételek után végül négy csapat, az Energy backup, a Buga Team, a Budai Betyárok és az EA69 kvalifikálta magát a döntõbe, amely „élõben”, a budapesti székházban került megrendezésre. Bár a meghirdetett versenyre az ország számos tanintézményébõl jelentkeztek mérnökhallgatók, a döntõsök valamennyien a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói közül kerültek ki.

Ha sorsfordítónak nem is lehet nevezni ezt a napot az E.ON életében, de jelentõségteljesnek mindenképpen, hiszen a Challenge.on nem csupán a versengésben résztvevõ egyetemisták számára teremt esélyt tehetségük megmutatására, hanem a vállalatnak is nagyszerû alkalom, hogy megismerje azokat a fiatal szakembereket, akikben elég ambíció és tehetség van ahhoz, hogy a jövõben az E.ON-t erõsítsék tudásukkal és innovatív ötleteikkel. Nem titkolt célja ugyanis ennek a versenynek a magasan képzett utánpótlás felkutatása. „Az E.ON célja, hogy az iparág legjobbja legyen. Ehhez a legjobb munkatársakra van szükségünk. A Challenge.on tehetségkutató versennyel éppen az volt a célunk, hogy megtaláljuk azokat a végzõs hallgatókat, akik részt tudnak venni a pályakezdõ programjainkban, és akik a késõbbiekben potenciális munkatársaink lehetnek” – mondta el Mezõ Csaba hálózati ügyvezetõ igazgató.

Egy virtuális cég élén

A fõ versenyfeladat különös kihívásokat tartogatott a négy döntõbe került csapatnak: egy liberalizált villamosenergia-piacon versengõ, elképzelt áramszolgáltató vezetését kellett átvenniük, és minél eredményesebben mûködtetniük négy fordulón keresztül. A csapatok dolga az egyes, 12 hónapot átfogó fordulókban az, hogy a piaci környezet változásait és egymás döntéseit figyelembe véve, kialakítsák stratégiájukat az elõttük álló egy éves idõszakra. Számos döntést kellett meghozniuk az értékesítéssel, marketinggel, ügyfélszolgálattal, akárcsak a mûszaki kérdésekkel, beruházásokkal, beszerzéssel, pénzügyekkel kapcsolatban. A meghozott döntések számítógépbe kerültek, amely egy gazdasági szoftver segítségével elemzéseket és statisztikákat készített belõlük, szimulálta a döntések következményeit. A fordulók végén a csapatok prezentációt tartottak stratégiájukról, majd egy utolsó mérési feladat után kialakult a végeredmény. Az a csapat nyert, amelynek vállalata négy forduló után a legtöbb hasznot tudta felmutatni, és amely a mérési feladatban a legpontosabb eredményt érte el, valamint a bemutatkozó és a stratégiát bemutató prezentációk során is jól teljesített.

Nem tipikus mérnökfeladatok ezek, sokkal inkább látszanak gazdasági természetû problémának. Ám ez nem jelentett akadályt a fiatal mérnökjelöltek számára: kreativitásuk, ötletességük volt a legfontosabb eszköz, melynek segítségével a jó megoldáshoz eljuthattak. Bár valamennyi csapat olyan egyedi és figyelemreméltó megoldásokkal élt a feladatok kivitelezése során, amelyek még az E.ON vezetõi számára is hordoztak tanulságokat, nem minden módszer bizonyult üdvözítõnek. A vállalatvezetésben a legjobb eredményt a Buga Team produkálta, és elõnyét nem veszítette el a következõ, méréses feladat során sem. Így a végsõ sorrendben õk állhattak az élen, és fogadhatták a zsûri gratulációit, valamint az értékes díjak mellett – prágai vakáció, erõmû látogatás, szakmai gyakorlat lehetõségek és ajándékcsomag – azt a figyelmet az E.ON vezetõi részérõl, amely a késõbbiekben jó hatással lehet karrierjük elindításához.
 

A végére a verseny kiírói is elérték a céljukat: „Sikeres volt a verseny, és ezt a kezdeményezést a jövõben is folytatnunk kell. A versenyzõk nagyon jól teljesítettek, valamilyen formában minden csapat tagjait szívesen látnánk a cégnél. Az utánpótlásunknak ez a szelete különösen fontos számunkra” – értékelte a versenyt dr. Janka Mária, az E.ON Hungária Zrt. Szervezeti és személyzeti igazgatója.

Az E.ON Challenge.on versenyén a 4. helyezést elért EA69 csapat tagjait (Czibere Béla, Csillag Gábor, Gönczi János, Kerekes Norbert)  Elektrotechnika folyóirat elõfizetéssel jutalmazták.

Forrás:E.ON közlemény

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul