e-villamos online szaklap

A szakma jövője

| | |  0 | |

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület „Fiatal tudósok az elektrotechnikában” címmel szakmai napot rendezett az ELECTROCOM 2011 kiállítás keretében, amelyre 2011. május 17-én került sor a HUNGEXPO EU Központ pavilonjában.

Az utóbbi két évtizedben oly mostohán kezelt mûszaki pályák – és ezen belül az elektrotechnika szakterülete is – nem voltak vonzóak a fiatalok körében. Mára bebizonyosodott, hogy mûszaki szakemberekre nagy szüksége van az országnak, így hosszú távon jelenthet stabil, kiszámítható életpályát minden érdeklõdõ fiatal számára.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szerepet vállal abban, hogy a fiatalok megismerkedhessenek az elektrotechnikával. Kiváló kapcsolatot ápol a szakirányú felsõoktatási intézményekkel, az iparág meghatározó vállalataival, így képezve hidat a képzés és az álláslehetõségek között a végzett hallgatók számára.

A szakma népszerûsítését azonban nem lehet elég korán kezdeni, így a MEE a középiskolákkal való kapcsolatépítést is felvállalta. Ez év elején meghirdetésre került a „Hobbim az elektrotechnika” címû pályázat két kategóriában: 14–18 éves korosztály, valamint 18 év felettiek részére.

A 2011. február 25-én zárult pályázatra 19 érvényes pályamunka érkezett be. A bíráló bizottság tagjai – akik a szakma különbözõ területeit képviselték – március 10.-én ültek össze, és bírálták el a rendkívül izgalmas pályázatokat.

Az elsõ kategória gyõztese Bernscherer Antal lett Tesla tekercs címû pályázatával. A 18 éven felüli kategóriában pedig Fodor Attila Lánctalpas jármûvek címû pályamunkája kapta az elsõ helyezést.

A „FIATAL TUDÓSOK AZ ELEKTROTECHNIKÁBAN”szaknap kitûnõ fórumot biztosított a díjátadó ünnepségnek, melyre Kovács András, – MEE fõtitkár – megnyitó beszédét követõen került sor.

A két fõdíj mellett két különdíj is kiosztásra került cégek felajánlásainak köszönhetõen. A CG Electric Systems Hungary Zrt. ügyvezetõje, Luspay Zoltán úr a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium pályázói és diákjai számára tanulmányút szervezését ajánlott fel a vállalat tápiószelei gyárába, ahol megtekinthetik az óriástranszformátor gyártását. Az OBO Bettermann Kft. nevében Garai János úr, a vállalat ügyvezetõje, 30 000 Ft értékû különdíjjal jutalmazta Balog Ádámot, aki a DDS függvénygenerátor pályamunkával jelentkezett, és egyben munkájának továbbfejlesztésére buzdítva célfeladattal is megbízta Õt.

A beérkezett sok értékes munka arra ösztönözte az Egyesületet, hogy ne csak a díjazott pályázatok kerüljenek bemutatásra, így a szaknap keretében a nyertesek bemutató elõadásai mellett, több fiatal is kiállíthatta munkáját.
A program további részében fiatal doktoranduszok tartottak érdekes szakmai elõadásokat. A zárszót követõen lehetõség volt kötetlen beszélgetésre egy kis frissítõ ital, és finom falatok mellett.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul