e-villamos online szaklap

Napirenden a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetése

| | |  1 | |

A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének (TMKE) kezdeményezésére a Magyar Mérnöki Kamarában egyeztetés kezdődött a tűzvédelmi tervezői jogosultság bevezetésének szükségességéről, lehetőségéről.

Az egyre komplexebbé váló tervezési feladatok során egységes tûzvédelmi koncepció kidolgozása és a szakági tervezõk ennek megfelelõ összehangolása szükséges. A jelenlegi tervezési folyamatban ez a koordináció nehezen biztosítható, mert a jogszabályi háttér hiányos, ellentmondásos. Az október 12-i megbeszélésen az MMK, a Magyar Építész Kamara, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság és a TMKE képviselõi áttekintették a tûzvédelmi tervezõi tevékenység feladatait, megvitatták a jogosultság bevezetésének szükségességét és vázolták a további teendõket. Az egyeztetésen az MMK Elektrotechnikai Tagozatát Kun Gábor elnök úr képviselte.

A jelenlevõk az alábbiakban állapodtak meg:

1. Az OKF átadott törvénymódosítási javaslatát oly módon kell átdolgozni, hogy a MÉK és az MMK az OKF által szervezett tûzvédelmi tanfolyam résztvevõinek vizsgáztatását közösen végzi. A szöveg tervezetét az MMK egy héten belül eljuttatja a résztvevõknek.

2. Az átmeneti idõszakban a tervezési tevékenységet a vizsgával rendelkezõ építész és építõmérnökök, villamosmérnökök és gépészmérnökök egyaránt végezhetik, kötelezõ kamarai tagsággal és legalább öt éves tervezõi gyakorlattal.

3. A Tûzvédelmi Mérnökök Szakmai Egyesülete tervezetet készít a jogosultság elbírálásának szabályozásához.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2010. nov. 9.

Észrevételeimet annak szellemében teszem meg, hogy a cél a tűzvédelmi tervezői-tűzvédelmi szaktervezői tevékenység végzésének szabályozása. Nem értem a bevezető szövegbeli kitételt a "jogosultság bevezetésének szükségessége" kérdéséről. Legjobb tudomásom szerint a tűzvédelmi szaktervezői tevékenység alapvető feltétele az OKF jogosítás megléte. A feltétel megléte értelmezésem szerint a jogosultságot takarja. Más kérdés, hogy a jogosultságot szükséges lenne kötni kamarai tagsághoz is, amit sajnos sem a Kamara, sem az OKF, sem az engedélyező hatóságok nem követelnek meg. Előzőeket is szem előtt tartva a megállapodás pontjaival kapcsolatos észrevételeim a következők: ad 1. Nem ismert az OKF javaslata, csak a módosítási javaslatból lehet következtetni a bennfoglaltakra. Az hogy az OKF vegyen részt a különböző szakmák - építész, villamos - által szervezett tűzvédelmi tanfolyamok vizsgáztatásában szakmai szempontból érthető és indokolható. Azt viszont nem értem, hogy a tűzvédelmi szakképesítést adó OKF tanfolyam vizsgabizottságának kibővítése milyen szakmai eredménnyel kecsegtet. ad 2. A javaslat a jelenlegi állapotot takarja, tehát nem mond újat. Ha javasolni lehet valamit, akkor a kamarai tagság meglétének megkövetelhetőségét kellene megcélozni (pl. jogszabály alkotás). ad 3. Egyetértek azzal, hogy a tűzvédelmi szaktevezői jogosultság elbírálásának szabályozására a szakma - pl. TMKE, vagy TMSZE(?) - hivatott. Ebben a munkában igény esetén szívesen vennék részt. Magyarsóki György

Facebook-hozzászólásmodul