e-villamos online szaklap

Termékellenőrzés

| | |  0 | |

A Villanyszerelők Lapja új, úttörőnek mondható kezdeményezést indított el, erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A szaklap nagy bátorságról tanúbizonyságot téve bevizsgáltatja egy-egy termék a piacon található gyártmányait, és minősíti azokat. Cikkünkben a 36 W-os, T8-as retrofit Led-fénycsövek vizsgálatából idézünk.

A vizsgálat elõzménye és tárgya
A Villanyszerelõk Lapja szerkesztõsége és a MEEI Kft. közötti partneri együttmûködés keretében sor került a magyarországi épületvillamossági piacon forgalmazott termékcsoportok közül egy újabb bevizsgálására: miként a májusi lapszámban a kompakt fénycsövek körében végezték el az alapvetõ fénytechnikai paraméterek ellenõrzését, úgy ez alkalommal a 36 W-os, T8-as retrofit LED-fénycsövekre esett a választás. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is?
Az elmúlt idõszakban számos megkeresés érkezett a szerkesztõséghez, amelyek a forradalmi léptékû változásokon átment LED-technológia alkalmazástechnikájára, technológiájára, elméleti és gyakorlati tudnivalóira irányult. Jó pár, az elmúlt lapszámokban közölt publikáció tanúsítja, hogy igyekeztünk reflektálni az olvasói igényekre: mindazonáltal markánsan kirajzolódott egy témakör, a LED-ek irodai, illetve ipari volumenû alkalmazásának kérdése, amely mind a gyártók/forgalmazók, mind pedig a szerelõk és a felhasználók oldaláról kiemelt figyelmet kapott. Miként a világítástechnikai szakcégek képviselõi, úgy a gyár- és irodaépületek karbantartói, csarnok-üzemeltetési szakemberek igényeltek információkat a retrofit LED-fénycsövekkel kapcsolatban. Elsõ kézbõl vált tapasztalhatóvá: hatalmas a piaci felhozatal, erõs a LED-ekhez kötött elõnyök ismertsége, és minimális a tényleges, konkrét információ.

A vizsgált termékek beszerzése és listája
Megállapítható, hogy a jelen vizsgálattal kapcsolatban „új merítésre” került sor: a vonatkozó termékkör esetében legnagyobb részt nem közismert, nagy fényforrás- vagy lámpatestgyártó cégekkel alakult ki együttmûködés, hanem a szélesebb szakmai nyilvánosság elõtt kevésbé ismert vállalkozásokkal. Fontos azonban kiemelni, hogy a megkeresést intéztünk a nagyobb gyártókhoz is: az Osram és Philips nyilatkozatuk szerint termékbevezetés elõtt állnak, csupán prototípussal rendelkeznek, a Sylvania nem tart termékpalettáján ilyen terméket, a GE pedig azt is kiemelte, hogy nem pusztán nem forgalmazzák az adott fényforrást, hanem nem is ajánlják, tekintettel arra, hogy a meglévõ lámpatestek optikáját és mûködtetõ egységeit is a fénycsövekhez tervezték, a „LED-csövek” használata esetén teljesen megváltozik a lámpatest fényeloszlási görbéje, valamint alkalmazásuk érintésvédelmi kérdéseket is felvethet.
Mindazonáltal igen tanulságosnak bizonyult az, hogy a közremûködésre felkért cégekrõl sokszor kiderült: maguk is egy-egy magyar importõrtõl vásárolnak, tehát a látszólagos típusválaszték sokkal szûkösebb, mint az elsõre tûnne.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a vállalkozásoknak, akik termékmintáikkal támogatták a termékvizsgálatot. Ezek a következõk.
-    ABCOM Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
-    Agimpex Hungary Kft.
-    EMKE Kft. (LEDmaster.hu)
-    Eneron Magyarország Kft.
-    Hungaroled Kft.
-    JCQ Hungary Kft.
-    Kt-Electronic Kft.
-    Ledelite Kft.
-    Ledker Kft.
-    Slíz Kft. (Led Magic)
-    Less Led Kft.
-    2LED.hu Kereskedelmi Kft.
A táblázat az eredmények után a résztvevõknek kiküldésre került. A Less Led Kft. a táblázat megtekintését követõen közölte, hogy a tesztelésre átadott terméket nem forgalmazzák, ilyen módon cégük neve semmilyen módon nem hozható összefüggésbe a tesztelésre átadott termékekkel. Az Agimpex és a KT-Electronic cégek ez után adták meg az internetes adatlapok elérhetõségét, a Ledker Kft. a típus-megjelölést, az Emke Kft. a cég-megnevezést pontosította.

Ezen túlmenõen megkerestük a következõ cégeket.
-    Élet Fénye Kft., LEDdiszkont, nincs raktáron termék.
-    Landlite Kft., nem került sor mintaküldésre.
-    Mayer-Vill Kft., más magyar forgalmazótól vásárol termékeket.
-    Interled Kft., import folyamatban van.
-    Infotech Kft., nincs raktáron.
-    Led Store Kft., nem kaptunk visszajelzést.
-    IQ-Led, nem küldtek termékmintát.
-    Lednext webáruház, más magyar forgalmazótól vásárolják a terméket.
-    Anro 3000 Net Kft., más magyar forgalmazótól vásárolják a terméket.

A vizsgálat tartalma és körülményei
Elsõként a vizsgálati minták sorszámozására került sor (3 db típusonként). Majd a lámpák
-    fényáramának,
-    hálózatból felvett hatásos teljesítményének,
-    fényhasznosításának,
-    színhõrmérsékletének és
-    színvisszaadásának mérése

15 perces stabilizálódási idõ után (vizsgálati feszültség 230 V az európai névleges hálózati feszültségnek megfelelõen). Ezt követte a vizsgálati eredmények átlagérték meghatározása a típusonkénti három minta eredményeibõl.
A vizsgálatokat 24-26 °C-os környezeti hõmérsékleten végezték. A Hungaroled Kft. T8S450-F lámpatípusa esetében egy minta szállítás-sérült volt, harmadik pedig nem állt rendelkezésre. A 2LED T8-S20 (20 W 336 PCS 6000-6500 K) és a Ledelite Kft. YG-T1012LW19S276-JT1 lámpatípusok esetében két-két minta állt csak rendelkezésre.
Ismételten hangsúlyozni kell, hogy a vizsgálat során nem törekedhettünk teljes, minden fontos fénytechnikai paramétert felölelõ vizsgálatra, illetve komoly fogyatékossága a vizsgálatnak, hogy érthetõ körülmények miatt a termékek élettartamára vonatkozó értékek ellenõrzésére nem kerülhetett sor.
A mellékelt összefoglaló adattábla (az eddigi egyéb táblázatok megtalálhatók a Villanyszerelõk Lapjában, www.villanyszaklap.hu) tartalmazza a mért eredményeket. Tekintettel arra, hogy a kompakt fénycsövek májusi lapszámban közölt vizsgálati eredményeinél már tömören érintettük a paraméterek magyarázatát, így most ettõl eltekintünk. Fontos azonban kiemelni, hogy a vizsgálatban az intézet a DIN IEC 62612-re támaszkodott: az alkalmazott szabvány tulajdonképpen egy szabványtervezet, amely bevezetésétõl fogva a beépített elõtétes LED-es lámpák mûködési paramétereinek szabványa lesz, ily módon ezen lámpakivitelekre is alkalmazandó.
...

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul