e-villamos online szaklap

Hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszer

| | |  0 | |

Magyarországon, Budapest közelében, Tesco Gyál Logisztikai Központban valósult meg 2008-ban Közép-Európa első napkövető hálózatszinkron üzemben működő napelemes rendszere. A beruházás a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kara és Tesco Globál Áruházak Zrt. kutatás-fejlesztési szerződésének keretében jött létre.

A rendszer várhatóan évente több mint 30 MWh villamos energiát termel és ezzel kb. 15 000 kg CO2-kibocsátást takarít meg. A rendszer kialakításánál a három napelemtábla típust vettünk figyelembe. Ezek a többréteges kristályalapú napelem-technológia, a monokristályos napelem-technológia, a polikristályos napelem-technológia. A háromfajta napelemtáblát egy-egy napkövetõ forgató berendezésre szerelték fel, mely biztosítja a táblák optimális napkövetését minimális önfogyasztás mellett.

A napkövetést egy háromoldalú piramis érzékelõ biztosítja a hozzákapcsolt mesterséges intelligenciával. A napelemtábla rendszerek által megtermelt egyenfeszültségû villamos energiát hálózat szinkron üzemmódban mûködõ inverter rendszer táplálja a 0,4 kV 50 Hz hálózatba. A három inverter egység a különbözõ fázisokra 40 A-es automatán keresztül csatlakozik. A szabadtéri berendezések csatlakoznak a telep földelõ hálózatához. Az alkalmazott inverter berendezés mindenben teljesíti a hazai áramszolgáltatói elvárásokat és vonatkozó EUelõírásokat.

Az inverter berendezések mindenkori mûszaki paramétereit és azok változását, valamint a megtermelt villamos energiára vonatkozó értékeket, mint feszültség, áram, teljesítmény, megtermelt kWó, megtakarított CO2 stb. online üzemmódban WEB illesztõegység továbbítja a BMF Kandó EKH szervergépe felé. A gyáli Tesco Logisztikai Központ területén 3 db NT 7000 napkövetõ tartó rendszeren három különbözõ típusú napelemet szereltünk fel, amelyek SMC 7000HV inverter segítségével csatlakoznak a hálózatra. Az elsõ tartón 34 db Kyocera KC 200GHT-2 (polikristályos) napelem, összteljesítménye 6800 Wp. A második tartón 33 db Sanyo HIP210 (HIT modul) napelem, összteljesítménye 6930 Wp. A harmadik tartón 39 db Solartec 180-as (monokristály) napelem, összteljesítménye 7020 Wp.

A napkövetõ rendszerek felülete mintegy 60 m2 és csuklópontjuk a föld felszíne felett 3,3 méterre helyezkedik el. A rendszer kilenc hónapi üzeme alapján megállapítható, hogy éves villamosenergia-termelése több mint 40%-kal fogja meghaladni egy hasonló teljesítményû fixen telepített napelemes rendszer villamosenergia-termelését.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul