e-villamos online szaklap

5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az új budapesti transzformátorállomást

| | |  0 | |

5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az új budapesti transzformátorállomást

Megújított transzformátorállomást adott át az E.ON Hungária csoport a főváros XI. kerületében, a 3,4 milliárd forintból megvalósult beruházás csaknem 29 ezer lakossági ügyfél áramellátását biztosítja.

Az E.ON Hungária közleményében felidézte: a vállalatcsoport idén januárban jelentette be, hogy mintegy 74 milliárd forint értékű, többéves hálózatfejlesztési programot indít. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások – kiemelten a napelemek – csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest vármegye területén.

Ennek a fejlesztéssorozatnak a részeként újították meg a műszaki tartalom mellett külső megjelenésében is újragondolt, városi környezetbe illeszkedő kelenföldi alállomást. A létesítmény megoldást nyújt a térség megnövekedett energiafogyasztási igényeire, növeli a dél-budai régiókban élők ellátásbiztonságát, valamint biztosítja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások hálózatba integrálhatóságát – hangsúlyozták.

Az alállomást a legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel látták el. A létesítmény automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható.

A 3,4 milliárd forintból megvalósult fejlesztés a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósult meg az E.ON és a Kopaszi Gát Zrt. együttműködésében.

A korábban több különálló részből álló és kerítéssel körülvett transzformátorállomást a BudaPart városnegyed fejlesztésével párhuzamosan építették át, a beruházáshoz a Kopaszi Gát Zrt. csaknem 1 milliárd forinttal járult hozzá.

Az épület tetejére speciális növényzetből álló zöldtetőt is telepítettek.

A közlemény szerint az átalakítás különlegessége, hogy a létesítmény esztétikus, modern külsőt kapott, mintegy 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az alállomás falait. Körülötte közpark, szánkódomb, kutyafuttató, valamint közösségi kert épült a környéken élők és az ide látogatók számára. 

A transzformátorállomás műszaki jellemzői

Az alállomás 132 kV-os nagyfeszültségen 9 darab távvezetéki kapcsolattal, és két darab 132/11 kV-os 63 MVA teljesítményű transzformátorral rendelkezik, melyek össztömege eléri a 188 tonnát. 11 kV-os középfeszültségen beltéri tokozott kapcsolóberendezés épült ki, ami 46 darab fogyasztói leágazással, és egy sínbontóval üzemel.  Utóbbi jelentős meghibásodás esetén automatikusan működésbe lép és emberi beavatkozás nélkül csökkenti a meghibásodásban érintett ügyfelek számát, ezzel fokozza az üzembiztonságot.  A 11 kV-os kapcsolóberendezés, valamint az állomáshoz szükséges védelem-automatika, és segédüzemi berendezések egy több mint 1200 m²-es alapterületű kapcsoló-, és vezénylőépületben vannak elhelyezve.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul