e-villamos online szaklap

Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek jelentek meg

| | |  0 | |

Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek jelentek meg

A Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában megjelent a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításáról. Ez a rendelet – hasonlóan a 2019-ben megjelenthez – csak módosítja a Szabályzatot eredetileg tartalmazó 2014-es belügyminiszteri rendeletet, így az OTSZ-re a június 13-i hatálybalépést követően is 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletként kell majd hivatkozni. A villamos szakma képviselői számára jó hír lehet, hogy az új OTSZ viszonylag kevés változása érinti a szakterületet.

Az OTSZ módosításának következményeként új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is megjelentek, amelyek április 22-én az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjára felkerültek. Hasonlóan az OTSZ-hez, a szélesebb körű gyakorlatot közelebbről érintő Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek változása sem túl mélyreható, annak köszönhetően, hogy 2014-es megjelenése óta OTSZ nem sokat változott, és így 2015 óta bőven volt lehetőség a TvMI-k kiegészítésére, igazítására. Általánosságban tehát a villamos szakmát leginkább érintő Villamos TvMI (TvMI 7.5) és Felülvizsgálati TvMI viszonylag kevés újdonságot hoz. A módosítások többsége csupán pontosítás, terjedelemben és hatásában jelentősebb módosítás csupán a Villamos TvMI-ben, négy témában történt:

  • A TvMI-ben ismertetett megoldások alkalmazási szabályainak pontosítása.
  • A hibrid napelemes rendszerek tűzeseti lekapcsolásának kialakítása.
  • A nem norma szerinti villámvédelem követelményrendszerének egységesítése.
  • A villamos vezetékrendszerek menekülési útvonalakon történő elhelyezésére vonatkozó feltételrendszer pontosítása.        

Első olvasásra bizonyára meglepő lesz, hogy az új Villamos TvMI a 10. szakaszában jelentős terjedelemben, mintegy 16 oldalon át foglalkozik a nem norma szerinti villámvédelemmel. Ennek azonban nem az az oka, hogy a „régi” villámvédelem gyökeresen változik, hanem az, hogy a tűzvédelmi irányelveket kezelő hatóság egységes szerkezetű, jól áttekinthető és hivatkozható formában, a TvMI törzsdokumentumában szerette volna elérhetővé tenni a jelenleg csak számos különböző forrás (9/2008 ÖTM rendelet, Felülvizsgálati TvMI stb.) „összeolvasásával” alkalmazható követelményrendszert. Az azért nem állítható, hogy ez csupán formai változás lenne, mert a szabályozás kidolgozásakor fontos szempontként jelent meg a norma szerinti és a nem norma szerinti villámvédelem közelítése, és ennek kézzelfogható gyakorlati hatásai is lesznek a nem norma szerinti villámvédelem tervezésére, kivitelezésére és felülvizsgálatára is.

Hangsúlyozni szükséges, hogy az a kijelentés, hogy az OTSZ, illetve a TvMI-k módosításainak hatása a gyakorlatra összességében nem túl jelentős, nem jelenti azt, hogy egy-egy konkrét feladat esetében ne okozhatnának jelentős költségnövekedést, vagy -csökkenést. Ezért a módosítások részletes tanulmányozása javasolt minden érintett szakember számára.

Az OTSZ módosításai a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet megjelenését követő 60. napon, június 13-án lépnek majd hatályba, és ettől a dátumtól kezdődően érvényesek az új TvMI-k is, amelyek itt érhetőek el.

OTSZTűzvédelemTVMI

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul