e-villamos online szaklap

Atomerőmű-építési hullám indulhat Európában

| | |  0 | |

Atomerőmű-építési hullám indulhat Európában

Horvátország részt venne a közös szlovén-horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos atomerőműben tervezett új reaktor építésében a szlovéniai Krskóban. Hollandia is atomerőművek építésével kívánja kiegészíteni az ország energiaszükségletének ellátását.

Ha Szlovénia azt az utat választja, hogy kiépít egy új blokkot, Zágráb tartja magát a kezdeti megállapodáshoz, és 50 százalékban vállalja a költségeket. Horvátország teljes mértékben a szlovéniai döntéshozatal dinamikájától függ – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, Janez Jansa szlovén kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az erőmű tulajdonosai 50-50 százalékban a szlovén Gen Energija és a horvát Hrvatska Elektroprivreda (HEP). Az erőmű évente 5,5 milliárd kilowattóra (kWh) áramot termel, a szlovén villamosáram-igény mintegy negyedét, s a horváténak mintegy ötödét fedezi.

Jansa elmondta, hogy az atomerőmű bővítésről szóló döntést már elfogadta a kormány. Horvátországnak és Szlovéniának szerencséje van, mert az új blokk megépítésnek helyszíne már elérhető. „Nincsenek olyan nehézségeink, mint más európai kollégáinknak, akik most ebben az irányban gondolkodnak” – jelezte.

Jansa emlékeztetett: Szlovénia vállalta, hogy 2033-ig leállítja a szénalapú villamosenergia-termelését és bezárja a sostanji széntüzelésű hőerőművet. „De ezt csak akkor tehetjük meg, ha kiépül a krskói atomerőmű új blokkja” – tette hozzá.

A két kormányfő tárgyalt a horvátországi Omisaljban épült, krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásainak kihasználásáról is. Plenkovic közölte: az illetékes miniszterek a jövő héten találkoznak, hogy megerősítsék a két ország közötti energetikai együttműködést, miután Oroszország Ukrajna elleni támadása megzavarta Európa energetikai terveit.

Hozzátette: Horvátország 2,6-ról már 2,9 milliárd köbméterre növelte az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitását, és szakértők szerint ez még legfeljebb 3,5 milliárdra növelhető.

Plenkovic ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a meglévő gázvezetékek és gázelosztók kapacitásait is bővíteni kell.

Jansa szerint most más európai országok is fontolóra veszik, hogy LNG-terminált építsenek és várhatóan erre uniós támogatások is elérhetőek lesznek.

A hollandok is az atomenergia irányába lépnének

A holland parlament alsóháza a kormány által építeni tervezett két új atomerőművel kapcsolatos mihamarabbi döntésre szólította fel a holland Gazdasági Minisztériumot, az ország fosszilis tüzelőanyagoktól függésének csökkentése érdekében – közölte az NL Times című, angol nyelvű holland hírportál.

A beszámoló szerint a holland parlament alsóháza, a Tweede Kamer, hétfőn arra szólította fel Rob Jetten holland gazdasági és éghajlatügyi minisztert, hogy a kormány gyorsítsa fel a hollandiai atomerőművek megépítését lehetővé tevő döntéshozatali folyamatot, mivel – véleményük szerint – az ukrajnai háború megmutatta, mennyire sérülékeny a fosszilis tüzelőanyagopk ellátása.

A holland parlament 150 tagú alsóházának többsége szerint elengedhetetlen, hogy Hollandia más energiaforrások után nézzen, illetve atomerőművek építésével egészítse ki az ország energia-szükségleteit.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a Mark Rutte miniszterelnök vezette negyedik, január elején hivatalba lépett kabinet programja szerint az országnak szüksége van atomenergiára a napenergia, a szél és a geotermikus energia kiegészítőjeként. A kabinet leszögezte azt is: megteszi a szükséges lépéseket két új atomerőmű építésére, a határidőkkel kapcsolatos részleteket azonban eddig nem közöltek.

„Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, hogy csökkentsük függőségünket Oroszországtól. Az atomenergia az egyik legfontosabb technológia, mely az energiaellátáshoz középtávon elengedhetetlen” – mondta Silvio Erkens, a Mark Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) parlamenti képviselője, aki hozzátette: Hollandiának mielőbb koalíciós megállapodásra kell jutnia a két új atomerőmű építésével kapcsolatban.

A négypárti koalíciós kormány célkitűzése, hogy Hollandia 2050-re klímasemleges legyen. A holland klímatörvény alapján az országnak 2030-ra legalább 55 százalékos, 2035-re 70, 2040-re pedig 80 százalékos szén-dioxid-csökkentést kell elérnie. Hollandiában jelenleg az 1973 óta működő Borssele atomerőmű termel áramot. A 480 MW-os, egyblokkos erőmű eredetileg tervezett 40 éves működési idejét 20 évvel, 2033-ig meghosszabbították. Hollandia energia-ellátásában az atomenergia 1 százalékos arányt tesz ki.

Atomerőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul