e-villamos online szaklap

Szakmai állásfoglalás tiltókapcsolók felszerelése kapcsán

| | |  0 | |

Forgó villamos alkatrészt tartalmazó villamos berendezések (ventilátor klíma, fain coil...) mellett szükséges-e mechanikai karbantartás céljára szolgáló tiltókapcsolók felszerelése, avagy sem, függetlenül azok komfort, tűzvédelmi vagy bármilyen egyéb felhasználási körülményeiről?

Álláspontunk

A kérdésről az MSZ HD 60364-4-46:2017 464.1 pontja egyértelműen rendelkezik. A hivatkozott szabvány: 464. Tiltókapcsolás mechanikai karbantartáshoz fejezet 1., pontja egyértelműen előírja a kapcsolók használatának szükségességét, amennyiben a karbantartás során vétlen indítás során a fizikai sérülés veszélye fennáll.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a szabvány nem határozza meg egyértelműen ezen kapcsolók beépítésének pontos helyét, és ezért a szabvány 464.2 pontja külön követelményt állít arra az esetre, amennyiben a kapcsoló nem közvetlenül a karbantartott gép mellett van, illetve azok nincsenek folyamatosan a karbantartást végzők felügyelete alatt.

Az általános műszaki gyakorlat alapján az elosztóberendezésekben a végáramkörök számára csak a fázisvezetőket szakítja meg a védelem, ezért rendszerint szükséges, hogy külön kapcsoló létesüljön leválasztás céljára. A külön kapcsolót pedig a fokozott biztonság érdekében – állásfoglalásunk szerint – javasolt közvetlenül a berendezés mellé elhelyezni.

Amennyiben az adott projekten Ön olyan tervvel és megrendelői elvárással találkozik, ami nem az általunk javasolt megoldást preferálja, úgy azt tudjuk tanácsolni, hogy a Kezelési és Karbantartási Utasításban különös hangsúllyal térjen ki a hivatkozott szabvány 464.2 pontjának konkrét betarthatóságára. Szükség szerint az utasításban konkrétan írja elő a szükséges kiegészítő intézkedés pontos menetét és felelősségi köreit.

 Tisztelettel:

Sárosi Csanád Kun Gábor
elnökségi tag elnök

Állásfoglalás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul