e-villamos online szaklap

Beruházások költségtervezését segítő rendszert dolgoztak ki

| | |  0 | |

Kidolgozta az építési beruházások költségtervezési rendszerét (éktr) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amelynek célja az építkezések költségének pontos, kiszámítható tervezése.

Nehézkes, sokszor esetleges a hazai építési piacon a létesítmények költségtervezése, az árak meghatározása. Különösen igaz ez a nagy értékű állami és önkormányzati magasépítési beruházásoknál, mert ezeknél a legbonyolultabb a létesítmény. Mint mondta, több évtizedes probléma, hogy az építőipari beruházások ára rendszeresen magasabb a tervezettnél, és ez későn derül ki – mondta Koji László a szakszövetség elnöke.

Az ÉVOSZ tavaly kapott felkérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) a kiszámítható költségtervezés átgondolására. A szövetség szakértői külföldi példák tanulmányozása után dolgozták ki a hazai beruházási gyakorlatban működtethető költségtervezési rendszer alapjait. A munka során széleskörű szakmai egyeztetéseket folytattak, a konzultációkban részt vett a többi között a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az ÉMI Nonprofit Kft. is.

A költségtervezési rendszer alkalmazása szakmai segítséget nyújthat az építési beruházási közbeszerzések szereplőinek, de a szisztéma a magánmegrendelői piacon is használható, illetve leegyszerűsített változata a lakosság számára is hasznos lehetne.

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság idén ősszel elfogadta az ÉVOSZ által előterjesztett éktr-alapelveket, és ennek alapján történik a konkrét műszaki irányelv kidolgozása – tette hozzá Koji László.

Spányi György vezető szakértő a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a rendszer működéséhez szükség van olyan adatbázisra, amely alapján a szakemberek, költségtervező mérnökök a főbb paraméterek alapján gyorsan ki tudják számítani egy tervezett beruházás várható költségeit. Mint mondta, jelenleg nincs egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a költségeket tartalmazzák – áll az MTI közleményében.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul