e-villamos online szaklap

Univerzális tűzvédelmi kábelcsatornák az OBO-tól

| | |  0 | |

Univerzális tűzvédelmi kábelcsatornák az OBO-tól

A villamos vezetékrendszerek kialakítására többféle tűzvédelmi szempont is hatással van, egyrészt azért, mert az esetleg – bármely okból – kigyulladó kábelek veszélyt jelentenek környezetükre, illetve súlyosbítják a tűz következményeit, másrészt pedig azért, mert számos tűzeseti fogyasztó működtetése villamos energiát igényel, amelyet értelemszerűen akkor is biztosítani kell, amikor a vezetékrendszer tűz hatásának van kitéve.

Ezek a szempontok változó súllyal jelennek meg attól függően, hogy a villamos vezetékrendszer elhelyezése hol (az épület mely részén) történik, és hogy mi a vezetékrendszer funkciója, és ennek a változatosságnak megfelelően fogalmaznak meg követelményeket a jogszabályok és szabványok is.

Ezzel függ össze, hogy az MSZ HD 60364-4-42 és az MSZ 13207 szigorú feltételeket támasztanak a menekülési útvonalak kábelezésével kapcsolatban. Tűzesetek során a menekülés és a mentés lehetőségét nagymértékben befolyásolja a menekülési útvonalak hő- és füstmentessége, ezért az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírja, hogy milyen tűzvédelmi jellemzőjű építményszerkezetek építhetőek be az épületek ezen részein. Az említett szabványok tulajdonképpen ugyanezt a korlátozást integrálják a villamos berendezés létesítésére vonatkozó követelményrendszerbe.   

E szempontok alapján – nagy vonalakban – két lehetőség adódik a vezetékrendszerek menekülési útvonalon történő elhelyezésére:

  • Speciális kábelek használata (hogy a kábel égésekor korlátozott legyen a hő- és füstképződés, illetve a lángterjedés), vagy   
  • Normál kábelek használata, amelyeket a környezettől (a menekülésre szolgáló térrészektől) megfelelő tűzállósági teljesítményű szerkezetek választanak el.

A követelményeket teljesítő speciális kábelek használata problémás, elsősorban azért, mert az ehhez rendelkezésre álló kábelek választéka rendkívül szűkös, így a gyakorlatban lényegében az elválasztás az egyetlen alkalmazható megoldás. Ennek több módja is van, melyek közül az egyik az, hogy a kábelek olyan, gyári csatorna-elemekből összeállított ún. tűzvédelmi kábelcsatornában kerülnek elhelyezésre, amelynek fala igazolt módon képes a tűzvédelmi jellegű elválasztást biztosítani. Az e célra szolgáló termékek tehát a belső tűzhatás ellen nyújtanak védelmet, belülről kifelé. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert vannak olyan kábelcsatornák is, amelyek a külső tűzhatástól védik a bennük elhelyezett kábeleket, kívülről befelé. Ezek a tűzálló kábelcsatornák, melyeket tűzálló kábelrendszerek kialakításához lehet felhasználni. A kétféle kábelcsatorna használatának célja nagyon eltérő, ennek megfelelően vizsgálati módszerük, sőt megfelelőségük igazolásának módja is. Ebből következően az a kábelcsatorna, amely alkalmazható az egyik célra, nem biztos, hogy alkalmazható a másik célra is.

Az OBO számos olyan tűzvédelmi megoldást kínál, amely a villamos kivitelezéshez kapcsolódik. A tűzálló kábeltartó-szerkezetek, tűzgátló tömítések mellett különböző, ún. tűzvédelmi kábelcsatornák is megtalálhatóak a kínálatban. A könnyűbeton-szerű hőszigetelő anyagból készült OBO PYROLINE Con® kábelcsatornák sajátossága, hogy mind a külső, mind a belső tűzhatás ellen képesek védelmet nyújtani, ezáltal alkalmazhatóak tűzálló kábelrendszer kialakításához és a kábelrendszer menekülési útvonalon történő elhelyezéséhez is, anélkül, hogy speciális kábelek alkalmazására lenne szükség. A kábelcsatorna természetesen rendelkezik a szabályos és jogszerű alkalmazáshoz szükséges Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvánnyal (tűzálló kábelrendszer kialakításához) és teljesítménynyilatkozattal (a kábelrendszer menekülési útvonalon történő elhelyezéséhez).

Az itt bemutatott termékek az OBOTS anyagkiíró szoftverben is megtalálhatóak, a menekülési útvonalakon alkalmazható tűzálló kábelcsatornák TS0518 – TS0522, a tűzálló kábelcsatornák pedig TS0523 – TS0527 azonosítóval.

További információval az OBO Vevőszolgálat áll az érdeklődők rendelkezésére:

OBO Bettermann Ker. Kft.
Tel.: 06 29 349 000
E-mail: info@obo.hu

Borítóképen: Az OBO PYROLINE Con® univerzális tűzvédelmi kábelcsatorna, amely alkalmas tűzálló kábelrendszer kialakítására, és arra is, hogy a menekülési útvonalat megóvja a csatornán belül elhelyezett kábelek tüze esetén.

 

OBOTűzvédelem

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul