e-villamos online szaklap

Félreértés a tervező és a kivitelező között

| | |  0 | |

Egy elektromos tervező kért állásfoglalást a Magyar Mérnöki Kamarától, amelyben egy olyan általános problémát vet fel, amelyet másként ítél meg a tervező és a kivitelező.

Kérdés

Munkáink során folyamatosan előjön az a probléma, hogy valamilyen oknál fogva tervező és kivitelező másként értelmezi a leírtakat. A dokumentáció 12.6 fejezete lenne a kérdéses terület, azaz:

12.6. Épületgépészeti automatika és épületfelügyeleti rendszer kivitelezési tervdokumentációjának specifikus részeinek kötelező tartalma

Ebből a fejezetből konkrétan:

12.6.5. Rajzdokumentáció, tervek, tervlapok

b) Kapcsoló- és alállomás szekrény típustervek. A légtechnika, fűtés-hűtés kapcsolószekrény típus áramúttervein az energiafogadás és szétosztás, a motor erőátviteli leágazások, a rövidzárlat és túlfeszültség védelem, a feszültségfigyelés, a vezérlőkörök, a működtetések és jelzések, az alállomás bekötések kialakítását kell ábrázolni.

A félreértés a következő:

Tervezőként a típus áramútterv a számomra azt jelenti, hogy a konkrét BMS szekrényről készítek egy egyvonalas tervet és készítek típus áramúttervet az egyes leágazás típusokról. Például, ha a szekrényben van 20 db hőmérsékletérzékelő bekötve, akkor nem rajzolom ki mind a 20 db hőmérsékletérzékelő-bekötést, hanem csak egy db készül, mint típus, vagy ha van további vezérlés, mint például keverőszelepek, akkor ott is csak egy db áramútterv készül és így tovább az összes további vezérlésről, monitorozásról stb. Amely dokumentáció tartalmazza majd az összes leágazás áramút tervét (sorkapocsterv szinten) azt meg már gyártmánytervnek hívunk.

Válasz

Az Elektrotechnikai Tagozat részéről Kerek Gyula fogalmazta meg a választ:

A kamarai ajánlás egyértelműen fogalmaz ezzel kapcsolatosan.

„Kapcsoló- és alállomás szekrény típustervek”, mely azt jelenti, hogy vagy egy-egy kapcsolószekrény (hűtés, fűtés, szellőzés, hő- és füstelvezetés) áramutas típustervét kompletten elkészítjük az adott projektnek megfelelően. Itt a típusterven van a hangsúly, erre azért van szükség, hogy a leendő kivitelező lássa, hogy mi az a minimális műszaki tartalom amit teljesíteni kell, értem ez alatt: betáplálás kialakítása, vezérlőfeszültségek kialakítása, motor védelmek kialakítása, hardveres reteszfeltétel kialakítások: fagyvédelem, vízhiány, tűzjelzés stb. A hő- és füstelvezetés mintatervére pedig azért van szükség, hogy egyértelműen kiderüljön az a tervekből (a műszaki leíráson és ktv. kiíráson kívül), hogy a rendszer minősített PLC/DDC-s vezérlést alkalmaz, vagy hardver relés úton lesz megvalósítva a rendszer a tervező elképzelése szerint.

Tehát áramutas szinten nem kell az összes kapcsolószekrény tervét elkészíteni, csak a főbb rendszerekhez tartozóakból egy-egy tervet épületspecifikusan. Ezen megoldáshoz mellékelek egy mintatervet, amit mi szoktunk alkalmazni.

Légtechnika mintaterv

Épületautomatika mintaterv

Van még egy megoldás, melyet alkalmazhatunk, ez esetben az összes kapcsolószekrény tervét elkészítjük egyvonalas terv szinten. Ezen megoldáshoz mellékelek egy mintatervet, amit mi szoktunk alkalmazni.

Minden kiviteli teven szerepeltetni kell azt feliratot (mivel a kiviteli terv fázisában az esetek 99%-ban nincs kiválasztott automatikarendszer), hogy a nyertes automatika rendszer kivitelezőjének gyártmányspecifikus kiviteli (tehát gyártmánytervet) és megvalósulási tervet kell készítenie!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul