e-villamos online szaklap

Jelentős piaci erővel rendelkező szereplőket vizsgált a MEKH

| | |  0 | |

Jelentős piaci erővel rendelkező szereplőket vizsgált a MEKH

Lezárult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal piacfelügyeleti eljárása, amely során azt vizsgálták, hogy a nagykereskedelmi villamosenergia-piacokon megvalósul-e a hatékony verseny, illetve van-e jelentős piaci erővel rendelkező szereplő.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tevékenységének egyik célja a hatékony és fenntartható energiapiaci verseny előmozdítása, a felhasználók érdekeinek védelme, ennek érdekében folyamatosan nyomon követi a villamosenergia-piacok működését. Amennyiben a verseny azért nem kellően hatékony, mert egy vagy több szereplő olyan piaci erőfölénnyel bír vagy bírhat, amely akadályozza vagy torzítja, akkor a Hivatal „jelentős piaci erő” eljárást indít. A piaci erőfölény mérséklése, a verseny élénkítése érdekében a Hivatal szükség esetén ex ante jelleggel avatkozik be a piaci folyamatokba. Ennek keretében azt vizsgálja, hogy az érintett piacon vannak-e olyan piaci szereplők, amelyek erőfölénye alkalmas a versenyt akadályozó, korlátozó vagy torzító magatartás kifejtésére, függetlenül attól, hogy történt-e visszaélés.

A MEKH előzetes piacelemzése alapján 2020. április 30-án a nagykereskedelmi villamosenergia-piacon „jelentős piaci erő” eljárást indított, amely során hét vállalat nagykereskedelmi tevékenységét elemezték. A most lezárult vizsgálat egy olyan vállalatcsoportot azonosított, amely a meghatározott kritériumok alapján jelentős piaci erővel rendelkezik. A Hivatal az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedelmi engedélyesét, az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt.-t kötelezte, hogy éves átlagban 400 MWh/h villamos energiát nyilvános és átlátható módon, nyilvános aukción vagy tőzsdei kereskedésben értékesítsen.

Piacelemzés keretében a Hivatal részletesen áttekintette az előző, 2011-ben kiadott határozat óta bekövetkezett piacszerkezeti változásokat. Megállapította, hogy a határkeresztező kapacitások egyre aktívabb használata, az erősödő importverseny jelentősen mérsékelte a hazai piac koncentrációját, az éjszakai órákban akár a legnagyobb hazai szereplő kínálata nélkül is ellátható a hazai villamosenergia-kereslet. A magasabb keresletű nappali órákban azonban továbbra is erőfölényes helyzetben van az MVM Csoport. Ezért a hazai nagykereskedelmi piac fejlődése szempontjából kiemelt jelentősége van annak, hogy – a Tiszta Energia Csomag elvárásaival összhangban – évről évre bővíteni kell az elérhető határkeresztező kapacitások nagyságát, valamint megvalósuljon az európai piacokkal, az úgynevezett Core régió országaival való összekapcsolódás.

Mivel jellemzően a téli időszakban áll rendelkezésre több kapacitás a hazai kereslet kielégítésére – hiszen ekkor működnek a fűtőművek és a felkínált határkeresztező kapacitások is nagyobbak –, jelenleg az erőfölényes helyzet kialakulásának nyáron, a nappali órákban a legnagyobb a valószínűsége. A dinamikusan bővülő, változatos méretekben és tulajdonosi struktúrában megjelenő naperőművek kínálata pont ebben a szűkös kapacitásokkal jellemezhető időszakban fogja bővíteni a hazai kínálatot. Így a kedvező környezeti hatásuk mellett a hazai árampiaci verseny erősítésében is fontos szerepet tölt be a megújuló erőművek terjedése.

Az eljárásról készült H 2424/2020. számú határozat itt olvasható.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul