e-villamos online szaklap

Összekapcsolódik a magyar és szlovén villamosenergia-rendszer

| | |  0 | |

Összekapcsolódik a magyar és szlovén villamosenergia-rendszer

A tervezett 2×400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része. A projektnek két éven belül kell elkészülnie.

Megkezdődik annak a távvezetéknek az építése, amelynek környezetbe és rendszerbe helyezésére húsz évet kellett várni – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán az északkelet-szlovéniai Kidricevon, a Cirkovce-Pince távvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén – számolt be róla az MTI.

Az avatáson – melyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett – a szlovén kormányfő kiemelte: a teljes projekt elkészítése több mint tízszer annyi időbe telt, mint amennyibe az építése fog. A távvezeték a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében.

Rendkívül fontos és igényes projektről van szó. Ezért érthető, hogy a különböző környezetvédelmi szabályok, a helyi közösségekkel való egyeztetések és más érdekek miatt a kidolgozás több időt igényelt, mint egy közút kiépítése. Mindazonáltal hozzátette: a húsz év akkor is túl hosszú idő, Szlovéniának pedig hatalmas problémai vannak a gyorsasággal – utalt a hosszadalmas bürokratikus eljárásokra. Legyen a húsz év intő példa arra, hogy soha többé ne történhessen meg, hogy egy projekt kidolgozása ilyen hosszú időt vegyen igénybe – fogalmazott.

A tervezett 2×400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték, amely a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része, a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében. A távvezeték létrehozza az első államközi kapcsolatot a magyar átviteli hálózattal, növeli a szlovén villamosenergia-rendszer, az átviteli hálózat és az import átviteli kapacitás megbízhatóságát, és előre nem látható események vagy működési problémák esetén javítja az ellátás megbízhatóságát. Az összeköttetés a magyar oldalon a határig 1999-ben elkészült, a szlovén oldali szakasz mielőbbi megvalósítása Magyarország számára is kiemelten fontos.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul