e-villamos online szaklap

Tűzálló vezetékcsatornák

A funkció és az esztétikai elvárások ötvözése

| | |  0 | |

Tűzálló vezetékcsatornák

A korszerű épületek tűzbiztonságáról egyre inkább aktív tűzvédelmi rendszerek – a tűzjelző rendszerektől a gépi hő- és füstelvezetésen át a menekülési felvonókig – gondoskodnak, melyek működésükhöz energiát igényelnek. Ez az energia többnyire villamos energia, amelynek továbbítását a tűzeseti fogyasztók tápellátásához és működtetéséhez értelemszerűen tűz esetén is fenn kell tartani, ezért az ezt lehetővé tevő tűzálló kábelrendszerek létesítése mára a gyakorlat természetes része lett.

A tűzálló kábelrendszerek kivitelezése több szempontból is érzékeny téma. Egyrészt rajtuk áll a tűzvédelmi rendszerek működtetésének lehetősége, ezért a biztonság fontos elemét képezik. Másrészt – a szerkezeti kialakítás sajátossága miatt – szabályosan csak olyan műszaki megoldásokat azt lehet alkalmazni, amelyek tűzterheléses vizsgálaton átestek. Harmadrészt – az előző okkal összefüggésben – a szabályosan alkalmazható műszaki megoldások köre szűkös, ezért a tervezés és a kivitelezés nagy körültekintést igényel.

A tűzálló kábelrendszerek szabályos kivitelezésére rendelkezésre álló lehetőségek (pl. kábeltálcás és kábelbilincses rögzítési módok) sajnos gyakran nem felelnek meg a beruházók esztétikai igényeinek. Annak érdekében, hogy ez az ellentmondás ne csak a biztonság rovására legyen feloldható, az OBO bevizsgáltatta egyes fém vezetékcsatornáit is, lehetővé téve ezzel a tűzálló kábelrendszerek esztétikusabb formában történő kivitelezését. Az acéllemezből készült vezetékcsatornák fehérre festett és horganyzott kivitelben kaphatóak, 20 x 30 mm és 60 x 100 mm méretben. A kisebb méretű vezetékcsatornák kiválóan alkalmazhatóak a tűzjelző rendszer és a vészhelyzeti hangrendszerek tűzálló kábelezéséhez.  

Az új műszaki megoldások TMT-vel rendelkeznek, és az OBOTS anyagkiíró szoftverben is megtalálhatóak.

További információval az OBO Vevőszolgálat áll az érdeklődők rendelkezésére.

OBO Bettermann Ker. Kft.
Tel.: 06 29 349-000
E-mail: info@obo.hu

OBOTűzvédelem

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul