e-villamos online szaklap

Állásfoglalás az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatáról

| | |  0 | |

Állásfoglalás az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatáról

A Magyar Közlöny 2019. október 22-i számában megjelent az egyszerű bejelentés intézményének felülvizsgálatával összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet.

A Magyar Mérnöki Kamara kifogásolja, hogy a tervező mérnökök tevékenységi körét közvetlenül érintő szabályozás egyeztetésére nem került sor, így a kamarának nem nyílt lehetősége véleményének kinyilvánítására.

A módosítással alapvetően a saját maguk részére lakhatást vagy gazdálkodási feltételeket teremtő természetes személy építkezők számára szándékoznak könnyebbséget biztosítani. A Magyar Mérnöki Kamara megítélése szerint azonban az egyszerű bejelentés intézménye már önmagában is jelentős könnyítéseket tartalmaz, továbbá súlyos felelősséget helyez a megrendelő és a tervező vállára. Ezért ezen a téren a szabályozott követelmények további lazítása nem indokolt.

A megrendelők zöme nem tájékozott a lakhatáshoz, gazdálkodáshoz szükséges épületek biztonsági és egyéb műszaki követelményeiről. Ha a szabályozás a minimálisan szükséges követelmények érvényesülését sem biztosítja a tervezés és kivitelezés során, nagy eséllyel olyan épületek jöhetnek létre, amelyek nem, vagy nem mindenben felelnek meg a biztonság és a fenntarthatóság, a gazdaságos üzemeltetés követelményeinek. Ennek elsősorban az építtető látja kárát, de nemzeti összvagyon szempontjából is káros rosszabb minőségű új épületek létrehozása.

A Magyar Mérnöki Kamara nem látja indokát a szakmai felelősségbiztosítási kötelezettség lazításának sem, különös tekintettel arra, hogy az egyszerű bejelentéssel építkezéshez kapcsolódó kötelező szakmai felelősségbiztosítás alapvetően a nem építésügyi szakember építtető anyagi biztonságát szolgálja, hanem az építtetőét! Egyébként az építésgazdasági startégiát meghatározó 1171/2019 (IV.1.) Korm. határozat a szakmai felelősségbiztosítás bővítését helyezte kilátásba.

A Magyar Mérnöki Kamara továbbra is szükségesnek és mellőzhetetlennek látja, hogy megfelelő időben és minden, az építésüggyel és a mérnökség tevékenységével kapcsolatos szabályozás előkészítésébe bevonják. Ez nem csupán a tervező mérnökök, hanem az építtetők és a jogszabály alkotók elemi érdeke is.

Magyar Mérnöki Kamara

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul