e-villamos online szaklap

Átadták az ország legnagyobb naperőművét

| | |  0 | |

Átadták az ország legnagyobb naperőművét

A modellszámítások azt jelzik, hogy az elkövetkező bő évtizedben akár 6000 MW napelemes kapacitás is beépülhet a magyar villamosenergia-rendszerbe.

A fentieket Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energetikáért felelős elnökhelyettese mondta a bükkábrányi naperőmű 2019. április 11-i átadásán. Az elnökhelyettes hozzátette, mindez lehetőség arra, hogy a hazai villamosenergia-rendszer a tervezés, az üzemeltetés, a technológia és a szemlélet tekintetében is megújuljon.

Öt és félmilliárd forintból épült naperőmű Bükk­ábrányban. A beruházás a tulajdonos és a kivitelező szerint rekordidő alatt készült el, hiszen alapkövét tavaly szeptemberben tették le, idén február közepén megkezdődött próbaüzeme, április elseje óta pedig élesben is termeli az áramot. A 22,6 megawatt beépített kapacitású fotovoltaikus naperőmű ezidáig 4100 mega­wattnyi elektromos áramot termelt, amelyet az ÉMÁSZ hálózatába tápláltak. A 32 hektáron elterülő létesítményhez közel 14 ezer cölöpöt, majdnem 64 ezer napelemtáblát, 175 kilométer kábelt használtak föl. A tíz inverter-transzformátort hét kilométer kábel köti össze a bánya alállomásával.

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlesztéseinek következtében olyan mértékben csökkentek a fajlagos termelési költségek, hogy viszonylag korlátozott állami támogatási terhek vállalásával, megtérülő beruházás lehet a napelemes villamosenergia-termelés is. Ebben a folyamatban a jogalkotó és a Hivatal úgy tud segíteni, hogy stabil és kiszámítható szabályozási környezetet teremt – mondta Grabner. Hangsúlyozta, a MEKH abban is partner, hogy gyorsan és szakszerűen végzi az engedélyezési eljárásokat, valamint következetesen alkalmazza az engedélyezés szabályait.

A hazai villamosenergia-ellátás a jövőben jelentős mennyiségű napelemes kapacitással fog üzemelni. Ezek az egységek a belépésükkel stabil üzleti lehetőséget jelentenek a tulajdonosoknak, ugyanakkor lehetőséget teremtenek arra is, hogy egy korszerű, kevesebb széndioxid-kibocsátásra épülő 21. századi villamosenergia-rendszert alakítsunk ki.

A Bükkábrányban most átadott, 32 hektáron elterülő naperőmű jelenleg az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve, amelynek beépített kapacitása meghaladja a 22 megawattot, a 64 ezer napelemtábla évente akár 25 gigawattóra áramot is termelhet.

Naperőmű

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul