e-villamos online szaklap

Villamos energia piac-összekapcsolási projekt

| | |  0 | |

Villamos energia piac-összekapcsolási projekt

Szabályozó hatósági döntés született arról, hogy a magyar-cseh-szlovák-román piac-összekapcsolási projekt (4M MC) egyesül a nyugat-európai regionális piac-összekapcsolási projekttel (MRC), a német, az osztrák és a lengyel határokon keresztül.

2018. december 21-én a román (ANRE), német (BnetzA), osztrák (E-Control), cseh (ERU), szlovák (URSO), lengyel (URE) energiaszabályozó hatóságok, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4M MC szabályozó hatóságok) közös levelükben kérték föl a német, osztrák, lengyel és a 4M MC országok villamos energia átvitelirendszer-üzemeltetőit és kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltetőit (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4 MMC projekt felek) a német, osztrák, lengyel és a 4M MC országok közötti határokon NTC alapú, piac-összekapcsolás bevezetését szolgáló átmeneti projekt megindítására (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4M MC Projekt) a másnapi kereskedésű szervezett villamos energia piacok regionális integrációjának továbbfejlesztése céljából.

A DE-AT-PL-4M MC Projekt megvalósításával a 4M MC piac-összekapcsolási együttműködés összeolvad az Európai Unió legnagyobb részét lefedő, MRC (Multi Regional Coupling) piacösszekapcsolással, ezáltal fontos mérföldköve lehet az uniós jogszabályok által előírt európai Egységes Másnapi Piac-Összekapcsolás kiterjesztésének. A DE-AT-PL-4M MC Projekt ütemterv szerinti megvalósítása esetén már a Core kapacitásszámítási régió áramlás alapú piac-összekapcsolási projektjének (röviden: Core FBMC Projekt) éles indulása előtt vezetheti be másnapi időtávon az implicit kapacitásfelosztást és annak előnyeit a HU-AT, AT-CZ, CZ-DE, DE-PL, CZ-PL és a PL-SK határokon. Ezáltal a DE-AT-PL-4M MC Projekt fokozatos átmenetet biztosít az érintett határokon az NTC alapú explicit kapacitásfelosztástól az áramlás alapú implicit kapacitásfelosztás felé, egyúttal növelheti a piac átláthatóságát az FBMC piaci szereplők által történő tesztelése során.

A DE-AT-PL-4M MC szabályozó hatóságok szerint a DE-AT-PL-4M MC Projekt a határkeresztező kapacitások hatékonyabb felosztásából eredő pozitív társadalmi haszon mellett hozzájárulhat a másnapi időtávú regionális piacok megbízhatóbb árképzéséhez, ezáltal növelheti az árkonvergenciát, valamint nagyobb likviditást és több kereskedési lehetőséget biztosíthat a régió piaci szereplőinek is. A DE-AT-PL-4M MC Projekt megvalósításával párhuzamosan minden érintett projekt fél és energiaszabályozó hatóság megerősíti elkötelezettségét az uniós jogszabályok által előírt célmodellek és módszertanok időben történő végrehajtására. A DE-AT-PL-4M MC Projekt átültetésével kapcsolatos további, időszerű tájékoztatást a DEAT-PL-4 M MC projekt felek fogják biztosítani.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul