e-villamos online szaklap

Nőtt a villamosenergia-rendszer terhelése

| | |  0 | |

Kilencedik alkalommal jelenik meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. közös kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszerről. Az adatokból kiderül, hogy 2017-ben a bruttó hazai villamosenergia-termelés mellett a felhasználás és a rendszerterhelési csúcs is megdőlt.

Az előző évhez viszonyítva Magyarország bruttó hazai villamosenergia-termelése 31 753 GWh-ról 32 584 GWh-ra, vagyis 2,62%-kal nőtt – a nagyerőművek termelése 2,31%-kal, a kiserőműveké 4,34%-kal –, míg a teljes bruttó villamosenergia felhasználása 2,21%-kal növekedett 2017-ben. 6780 MW-tal a rendszerterhelés eddigi csúcsa is megdőlt 2017 januárjában.

A Hivatal 2017-ben is folyamatosan figyelemmel kísérte az engedélyesek felkészültségét, az éves tervezett karbantartások, fejlesztések végrehajtását, a határkeresztező kapacitásokat, valamint az erőművek tüzelőanyag-készleteinek rendelkezésre állását is vizsgálta az ellátásbiztonság érdekében.

Az engedélyköteles erőművek adatai alapján a villamosenergia-rendszer beépített teljesítő-képessége 2017. december 31-re a bázishoz képest mintegy 0,48%-kal, 8617 MW-ra emelkedett, zömében az új napelemegységek hatására. Összességében elmondható, hogy az év végére az engedélyköteles és a nem engedélyköteles fotovoltaikus beépített teljesítőképesség megközelítette a 350 MW-os értéket, amely 37,6%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből a háztartási méretű fotovoltaikus termelők beépített teljesítőképessége mintegy 240 MW volt. További érdekesség, hogy a teljes bruttó villamosenergiafelhasználásból az import részarány minimális mértékkel, 0,3 százalékponttal 28,6%-ra csökkent az előző évhez képest.

Az országos energiafelhasználási mutatók mellett a kiadvány kitér többek között az erőművek főbb termelési adataira is, ahogy a villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása, illetve az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői is nyomon követhetők.

A statisztikai adatok és diagramok elérhetők a MEKH honlapján.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul