e-villamos online szaklap

A Használhatóság Világnapja

A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre (MSZ EN 62366-1:2015)

| | |  0 | |

A Használhatóság Világnapja

Egy termék használhatósága azt jelenti, hogy a termék meghatározott feltételek között ellátja tervezett funkcióit, a terméket az alkalmazók a megadott feladatokra a megadott környezetben eredményesen, hatékonyan, megelégedettséggel használják.

A rosszul tervezett termékek csökkentik az elégedett használat érzését, megzavarják a használót, végül téves használathoz, hibákhoz, veszélyhelyzet kialakulásához vezetnek. A jó használhatóság mottója: Making life easy, Tedd könnyebbé az életet! Ennek szellemében rendezik meg minden évben a Használhatóság Világnapját (World Usability Day, röviden WUD). A WUD évenkénti megtartását azért kezdeményezték, hogy a kutatásban, az oktatásban, az iparban és a kormányzásban az érdekelteket a közös cél, az élet könnyebbé tétele érdekében együttműködésre, közös gondolkodásra késztessék.

Az első világnapot a Használhatósági Szakértők Szövetsége (Usability Professionals’ Association) hirdette meg 2005-ben. Magyarország csatlakozva a nemzetközi áramlatokhoz 2009-ben rendezte meg először a magyarországi WUD-ot. Az elmúlt években a SAASCO Kft. volt a magyar esemény házigazdája. Idén magyar Használhatósági Napra a SAASCO Kft. és az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) közös szervezésében 2018. november 14-én, az MSZT- székházban kerül sor. Az idei esemény az MSZ EN 62366-1:2015, Orvostechnikai eszközök. 1. rész: A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre című szabvány köré szerveződik, szakmai fórum keretében a magyar nyelvű megjelenés apropóján.

A gyógyászati gyakorlatban egyre nagyobb számban alkalmaznak orvostechnikai eszközöket páciensek megfigyelésére és kezelésére. Az orvostechnikai eszközök nem megfelelő használata miatt bekövetkező téves kezelés, tévedés, a használati hibák egyre nagyobb problémát jelentenek. A jó használhatóságra (emberi tényezőkre) irányuló tervezés folyamatának alkalmazása nélkül kifejlesztett orvostechnikai eszközök jelentős része nehezen megtanulható és nehezen kezelhető. A jó használhatóságra irányuló tervezés folyamatának célja, hogy azonosítsa és a legkisebb mértékűre szorítsa a használati hibákat. Az MSZ EN 62366-1 szabványban a jó használhatóságra irányuló tervezés folyamatát ismertetik annak érdekében, hogy az orvostechnikai eszközök használata során fellépő veszélyek kockázatát elfogadható szintre csökkentsék.

A fórum programja:

–        a szabvány jogi státusza (harmonizálás az MDR-hez);

–        alapelvek, a jó használhatóságra irányuló tervezés folyamata, kockázatkezelés, jó használhatóságra irányuló tervezés adminisztrálása;

–        a jó használhatóságra irányuló tervezés folyamata, veszélyek, veszélyek kezelése.

–        a eszköz felhasználói kezelőszervei és információs/interktív felületei értékelési tervének létrehozása, valamint értékelése [fejlesztő (formatív) és összegző (szummatív) értékelés];

–        a fórum végén kerül sor a konzultációra, a felmerült kérdések megvitatására.

A WUD-napot és szabványismertető fórumot az MSZT-székházban 2018. november 14-én, szerdán tartjuk meg. Információk a fórumról elérhetők az MSZT honlapján (http://www.mszt.hu/web/guest/szakmai-forumok), valamint információk kérhetők a következő elérhetőségen: g.kosak@mszt.hu vagy a 456-6871 telefonszámon. A fórumra jelentkezni a 06 1 4566 840 telefonszámon, az MSZT honlapján elérhető, értelemszerűen kitöltött és cégszerűen aláírt jelentkezési lap oktatas@mszt.hu e-mail-címre történő megküldésével lehet.

A fórum résztvevői kedvezményre jogosultak az MSZ EN 62366-1:2015 megvásárlása esetén.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul