e-villamos online szaklap

Egyedülálló funkcióval bővült az OBO TS online

| | |  0 | |

Egyedülálló funkcióval bővült az OBO TS online

Az OBO immár két éve működő ingyenes, regisztráció nélkül használható anyagkiíró szoftvere, amely a www.obots.hu oldalon érhető el, olyan funkcióval bővült, amellyel jelenleg egyetlen más anyagkiíró szoftver sem rendelkezik: a szoftverrel összeállított anyaglistához műszaki leírás is készíthető. A .doc vagy .docx formátumba exportálható leírás változatlan formában vagy a felhasználó által – a felhasználó szövegszerkesztőjével – módosítva a tervezői műszaki leírásba átemelhető, de a kivitelezők számára is hasznos információkat tartalmaz a kiírásban szereplő anyagok felhasználására vonatkozóan.

Az új funkciót az OBO TS szoftvernek az a sajátossága teszi lehetővé, hogy az anyagkiírás összeállításakor a tervező nem csupán anyagokat (egyes termékeket) választ ki, hanem olyan típusmegoldásokat, amelyek információt hordoznak az anyagok felhasználásának módjáról is. Így ha pl. valaki a TS0029-es típusmegoldást választja, abból egyértelműen kiderül, hogy az abban szereplő horganyzott acélhuzalt nem földelőként, hanem lapostetőn rögzített villámvédelmi levezetőként szeretné felhasználni. Amennyiben tehát a TS0029 szerepel az anyagkiírásban, a műszaki leírásba azzal kapcsolatos információk kerülnek, hogy a levezető fektetését hogyan kell végezni. Ellenben ha a TS0120-at választja valaki, abból egyértelmű, hogy az acélhuzal földelőként a talajba kerül, így a műszaki leírásba nyilván a földelő kivitelezésére vonatkozó útmutatást kell beilleszteni. Mivel az excel formátumú anyagkiírásban egyértelműen jelölve van, hogy mely anyaghoz melyik műszaki leírás tartozik, az anyagkiírás lényegesen pontosabban értelmezhető, mint általában.     

A TS0029-es és a TS0120-as típusmegoldás. A típusmegoldások kiválasztásakor nemcsak a felhasználáshoz szükséges anyagot, hanem a felhasználás módját is megadjuk. Ez teszi lehetővé az anyagkiíráshoz tartozó műszaki leírás generálását. 

A típusmegoldásokhoz tartozó műszaki leírások összeállításánál továbbra is fontos szempontként jelent meg, hogy azok – amennyiben az lehetséges – gyártósemleges formában jelenjenek meg, tehát ne „csak OBO-s” műszaki leírások generálását tegyék lehetővé. Mivel a kivitelezéshez felhasznált anyagok (acélhuzal, kábeltálca stb.) felhasználási technológiája általában nem függ attól, hogy mely gyártó termékeit használják, az esetek túlnyomó többségében ez az elv követhető volt. Vannak azonban olyan termékek (pl. villámvédelemben a szigetelt vezetékek, tűzálló kábelrendszereknél a kábelspecifikus műszaki megoldások), amelyeknél a kivitelezés módját meghatározza a gyártó. Az OBO TS jelenlegi, több mint 320 típusmegoldásából ez legfeljebb két tucatot érint, így változatlanul kijelenthető, hogy a szoftver akkor is jól használható, ha valaki nem OBO-s termékeket szeretne kiírni, illetve felhasználni.

Mindennek révén nemcsak pontosabb és tartalmasabb tervdokumentációt készíthető, de rendkívül sok idő is megtakarítható – ami nem elhanyagolható szempont manapság.    

Az érdeklődők további részletes tájékoztatást kaphatnak a szoftver használatáról az OBO munkatársaitól, vagy az OBO 06 29 349 000 számon elérhető ügyfélszolgálatán.                     

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul