e-villamos online szaklap

MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat

| | |  0 | |

MSZ EN 61439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat

Az új szabvány bemutatására, és a szabványsorozat alkalmazási tapasztalatairól szóló fórumra kerül sor június 5-én.

A szabványsorozat a kapcsoló- és vezérlőberendezések típusaira vonatkozik, ide értve a „hagyományos” elosztókat (mezős rendszerű elosztók, tokozott elosztók), szakképzettség nélkül kezelhető (kisméretű) elosztótáblákat, a közcélú hálózat energiaelosztó berendezéseit és hasonlókat. A szabványsorozat az energiaelosztó-rendszer e nélkülözhetetlen elemeit szabályozza.

Az MSZ IEC/TR 61439-0 „Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 0. rész: Útmutató a berendezések adatközléséhez” című szabvány tulajdonképpen nem is új, forrása az IEC 61439-0 műszaki jelentés már 2013-ban megjelent, ezt adja most ki az MSZT MSZ IEC/TR szabványként a Villamosipari Vállalkozók Egyesülete támogatásával.

Az MSZ EN 61439 szabványsorozaton belül vannak a rendszerre vonatkozó és alkalmazási részletek, amelyeket az energiaelosztó berendezést megrendelő és/vagy működtető felhasználónak meg kell adnia, hogy lehetővé tegye a gyártónak olyan berendezés előállítását, amely a felhasználó igényeinek és elvárásainak megfelel. Az IEC/TR 61439-0, a felhasználók szemszögéből azonosítja azokat a funkciókat és jellemzőket, amelyeket meg kell határozni a berendezések adatainak megadásakor. A szabvány a következőket nyújtja:

  • a berendezés jellemzőire és a változati lehetőségekre vonatkozó magyarázatot az IEC 61439 szabványsorozaton belül;
  • útmutatást arra nézve, hogy hogyan válasszák ki a megfelelő lehetőséget és hogyan határozzák meg az alkalmazási igényeket kielégítő jellemzőket;
  • segítséget a berendezés adatainak megadásához adatközlési útmutatóval.

Erről a szabványról tart a Magyar Szabványügyi Testület 2018. június 5-én kedden fórumot az MSZT-székházban. A fórum célja továbbá a szabványsorozat alkalmazása során összegyűlt tapasztalatok ismertetése. A fórum első részében Somorjai Lajos a TÜV/MEEI vizsgáló osztályának volt vezetője ismerteti a szabványt és a szabványsorozat részeire vonatkozó adatközlési útmutatókat. A fórum második részében Rátai Attila műszaki felügyelő (Budapest Főváros Kormányhivatala Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága), a Navigálás a változó előírások tengerében cikksorozat írója adja elő a szabványsorozat alkalmazása során szerzett tapasztalatait, és válaszol a résztvevők kérdéseire.

A fórumról tájékoztató, jelentkezési lap jelent meg az MSZT-honlapon.

A fórumra jelentkezni a 06-1-4566-840 telefonszámon, illetve az értelemszerűen kitöltött és cégszerűen aláírt jelentkezési lap oktatas@mszt.hu e-mail-címre történő megküldésével lehet. A fórum résztvevői a szabványsorozat tagjait 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg

Érdeklődni a fórum részleteiről a következő elérhetőségen: g.kosak@mszt.hu vagy a 456-6871 telefonszámon lehet. A fórumra jelentkezni a 06 1 4566 840 telefonszámon, az MSZT honlapján elérhető, értelemszerűen kitöltött és cégszerűen aláírt jelentkezési lap oktatas@mszt.hu e-mail-címre történő megküldésével lehet.

Szabvány

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul