e-villamos online szaklap

Kibővített elnökségi ülés a BDK-nál

| | |  0 | |

Megtartotta kibővített elnökségi ülését a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata október 19-én. Az ülések helyszínéül mindig egy-egy cég székháza szolgál, ezzel is kifejezve, illetve erősítve a kamara és az ipari szereplők közötti kapcsolatot. Ez alkalommal a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. székházában tartották meg a rendezvényt, ahol szép számban vettek részt a meghívottak.

Az eseményt az ülés vendéglátója, és házigazdája, a BDK ügyvezetője, Papp Zoltán nyitotta meg, aki beszédében bemutatta Budapest közvilágítását.

A BDK feladata a normál közvilágításon túl a karácsonyi díszítővilágítás üzemeltetése, valamint az épületek homlokzatait megvilágító díszvilágítás üzemeltetése is. A cél a biztonságos szolgáltatás (99,25 százalék rendelkezésre állás, azaz 1000 lámpából 993 lámpának működnie kell), a közvilágítás korszerűsítés tekintetében pedig az energiatakarékosság a legfontosabb, a szabványosság betartása mellett. A hibajavítások nyolc napon belül megtörténnek, döntő többségük két napon belül javításra kerül.

Budapesten a közvilágítás nem naptár szerint, hanem a megvilágítási szinthez igazodik. Amikor egy bizonyos szint alá csökken vagy nő a megvilágítás szintje, akkor egy hangfrekvenciás központi vezérlő kapcsolja a fényeket. A beépített teljesítmény, amely a BDK-hoz tartozik, 21 000 kW, és a cég 88 GWh áramot fogyaszt évente, amely azt jelenti, hogy a vízművek és a BKV után a BDK a legnagyobb fogyasztó. A fogyasztás 95 százaléka szinte percre pontosan tervezhető, azaz tőzsdei termékkel teljes egészében lefedhető, a teljes áramdíj egyébként 2,5 milliárd forint. Az energiatakarékossági intézkedéseknek köszönhetően a fogyasztás folyamatosan csökken, azonban megvilágítandó területek növekedésé, és az újabb fényforrások beépítése miatt ez kevésbé látványos.

Budapesten 180 ezer lámpatest van, ennek döntő többsége (150-160 ezer) nagy nyomású, nátriumos. A világító testeket folyamatosan cserélik, azonban be kell azt látni, hogy a közvilágítás tekintetében nem lehet mindenhol „ledesíteni”. A BDK első projektje az Árpád fejedelem útja volt, ahol 4000 °K ledes lámpatesteket alkalmaztak. A Rákóczi híd következett ezután, amely kiemelkedően sikerült. Itt a világítás teljes szerkezete, a tükörszerkezet is cserére került. Felülről ugyanis nem volt megfelelő védelme a tükröknek, így az időjárás okozta korrózió teljes mértékben tönkretette a foncsorozást. Ha az eredeti lámpatesteket helyezték volna vissza a ledek helyett, akkor a beruházás több mint 2,5-szer többe került volna (a teljes beruházás 80 millió forintba került). A ledekre a BDK 15 éves jótállást kér a gyártóktól, és ezt a közeljövőben szigorítani is fogják.

Jelen pillanatban 7000 lámpatestet fognak korszerűsíteni, összesen 15 kerületben. A közbeszerzés a jövő hónap elejéig kerül kiírásra. Ahol nagyobb mennyiségű amortizált lámpatest állomány van, ott egy építészetileg jól lehatárolható területen lesz csere, melyet a BDK végez.

Elektrotechnikai TagozatMagyar Mérnöki Kamara

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul