e-villamos online szaklap

Kormányhivatali tájékoztató

Az ingyenes közműcsatlakozással és villanyszerelői regisztrációval kapcsolatban

| | |  0 | |

Számos információ látott napvilágot az elmúlt időszakban a „nemzeti” adatbázist illetően, amely a villanyszerelőket, villanyszerelő vállalkozásokat gyűjti csokorba azzal a szándékkal, hogy az igénybejelentők az áramszolgáltatóktól függetlenül választhassanak kivitelezőt – azonban lassan tisztul a kép.

A Villanyszerelők Lapja kérdéssekkel fordult a Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya felé a változások céljáról, a kérdésekre kapott válaszokat az alábbiakban közöljük.

Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
2017. szeptember 1-jéig kizárólag az áramszolgáltatóknál regisztrált villanyszerelő cégek végezhették el a hálózati csatlakozást. Az új szabályozás lehetővé teszi az igénybejelentők – felhasználók – számára, hogy új igény bejelentése vagy teljesítmény bővítési igény esetén az igénybejelentő saját beruházásban is megvalósíthassa a hálózati csatlakozást*.A módosításoknak köszönhetően a nyilvántartásba vétellel a kormány a villanyszerelők eddigieknél jóval szélesebb köre számára nyitotta meg ezt az üzleti lehetőséget, hiszen az eddigi szűk körű – a szolgáltatókhoz kötött – regisztrált szerelői kört lényegesen kibővíti a Kormányhivatal által nyilvántartásba vett vállalkozói körrel.

A saját beruházás a jogszabály szerint tehát azt jelenti, hogy a felhasználó nem csak az áramszolgáltató által megadott kivitelezővel dolgoztathat, hanem szabadon – üzleti alapon – választhat az áramszolgáltatótól független villanyszerelők közül.

A csatlakozóberendezés a jogszabály meghatározása szerint (VET 3. § 6.) az elosztó hálózat részét képező vezetékrendszer – a hozzá tartozó átalakító- és kapcsoló-berendezéssel együtt –, amely az elosztó hálózat leágazási pontját a csatlakozási ponttal köti össze. A fogyasztásmérő berendezés a csatlakozó-berendezés tartozéka. A csatlakozási pont az elosztó hálózat és a felhasználói berendezések (vezeték, egyéb) tulajdoni határa.

Önkéntes regisztráció

A jogalkotó szándéka szerint a rendelet feltételeit teljesítő összes villanyszerelő vállalkozás kérheti a nyilvántartásba vételét, ami ténylegesen azt jelenti, hogy az áramszolgáltatási szolgáltatás iránt igényt bejelentő ügyfelek ténylegesen szélesebb vállalkozói körből választhatnak kivitelezőt a hálózati csatlakozás megvalósítására. A nyilvántartásba vétel kérelmezése minden olyan villanyszerelő vállalkozás számára ajánlott, amely megfelel a jogszabályi feltételeknek és tevékenységi körét bővíteni szeretné.

A választható vállalkozások számának a növekedése az igénybejelentőt terhelő költségek csökkenéséhez vezet. A jogszabályban meghatározott állami felügyelet és szankciók biztosítják a szolgáltatás minőségét.

A nyilvántartásba vételről a villanyszerelő vállalkozások Budapest Főváros Kormányhivatala weboldalán tájékozódhatnak. Ugyanitt megtalálják a vonatkozó formanyomtatványokat és magát a nyilvántartást is.

Fontos megjegyezni, hogy a kormány 2017. július 1-től a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások terheinek további mérséklése érdekében – bizonyos korlátozások mellett – ingyenessé tette a közműcsatlakozásokat. Amennyiben az igénybejelentő jogosult az ingyenes bekötésre, azt továbbra is az áramszolgáltatónál kezdeményezheti.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul