e-villamos online szaklap

Egyre több városban van elektromos töltő

| | |  0 | |

Az elektromobilitásról és a töltőállomások jelenlegi helyzetéről volt szó az Okos Jövő Innovációs Klaszter februári klubestjén, aminek meghívott vendége Pénzes László, az MVM Partner Zrt. műszaki menedzsment osztályvezetője volt.

Az elektromobilitás térnyeréséhez elengedhetetlen a jármûvek hatótávolságának növelése és az elektromos töltõhálózat bõvítése.Az elektromobilitást teljes ökoszisztémaként kell értelmezni, amibe a jármûveken kívül beletartozik a töltõállomás, az energiaelosztás kérdésköre, az IT infrastruktúra, az elszámolás, illetve a mérési folyamat és a kényelmi szolgáltatások is. Ahhoz, hogy ugrásszerûen megnövekedjen az elektromos autók piaca, meg kell teremteni az elektromos autók napi használati lehetõségeit. Figyelembe kell venni, hogy várhatóan a töltési szokások is átalakulnak a korábbi üzemanyag töltési megszokásokhoz képest: a felhasználók számára optimalizálni kell a töltési folyamatot, hogy egyfajta addicionális szolgáltatássá válhasson. Ez azt jelenti, hogy amíg például moziban vagyunk vagy éppen a hétvégi nagybevásárlást intézzük, addig a bevásárlóközpontban, a parkolóban vagy a parkolóházban feltöltõdik az autónk.

Az elektromobilitással kapcsolatban azt is figyelembe kell venni, hogy a töltõállomások fejleszthetõek legyenek, mivel a folyamatos technológiai fejlõdésnek köszönhetõen akár 1-2 éven belül is jelenhetnek meg újdonságok a piacon - hangzott el a klubesten.

Egyre alacsonyabb árak


Tapasztalható, hogy az elektromos töltõk és töltõoszlopok piaci árai a technológiai fejlesztések és a gyártás folyamatos optimalizálásának hatására, illetve az elterjedésnek köszönhetõen egyre alacsonyabbak lesznek. A hagyományos gyorstöltõk ára a korábbi, átlagosan megközelítõleg másfél milliós összegrõl mindössze hat-nyolcszázezer forintra, egy villámtöltõé pedig tízmillióról nagyságrendileg hat-nyolcmillió forintra csökkent az elmúlt évek során. A töltõk okosmérõvel is felszerelhetõek, melyek real-time adatokat szolgáltatnak és elérhetõvé teszik az azonnali elszámolást is. Ezen kívül olyan kiegészítõ szolgáltatások is létrejöhetnek, mint például egy okos applikáció, amin a töltések követésén kívül a jármû-tulajdonosok megszólíthatóak releváns információkkal.

A magyarországi elektromos autópiac fontos mozgatórugója az alacsony energiafogyasztás mellett a számos kedvezmény is, mint például a parkolási kedvezmények és a bizonyos modellekre igényelhetõ állami támogatások. A februári klubesten elhangzottak alapján elmondható, hogy összességében hazánk jól halad az elektromostöltõ-telepítésben, a megfelelõ strukturáltsággal és a hálózat bõvítésével pedig még kedvezõbb eredményeket érhetünk el az elektromobilitási piacon.

Az Okos Jövõ Innovációs Klaszterrõl


Az Okos Jövõ Innovációs Klaszter a szakmában elismert technológiai kompetenciaközpont. A klaszter magában foglalja az állami és a piaci szektor fontos szakmai véleményvezéreit, továbbá egy olyan információs platformot biztosít, ahol a résztvevõk elsõ kézbõl tájékozódhatnak a legfrissebb technológiai újításokról.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul