e-villamos online szaklap

Mit hoztak a LED-ek a villamos tervezők számára?

| | |  0 | |

A Trend FM rádióban heti rendszerességgel jelentkező Fényforrás című műsorban hétről-hétre a világítástechnika szolgáltatja a témát. A műsorvezető, Érczfalvi András a Világítástechnikai Társaság szakértőivel folytatott beszélgetéseiben már nagyon sok területet érintett, de a villamos tervezésről még nem esett szó. A február 28-i adás ezt a hiányosságot pótolta, ahol Kun Gábor a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozatának az elnöke válaszolt a feltett kérdésekre.Mennyire érinti a villamos tervezõket a világítástechnikában zajló technológiaváltás, „a LED mindet visz” hullám?


Valóban, ez egy forradalmi változás a világítástechnikában, mert egy olyan fényforrás került be a gyakorlatba, amelyik alapvetõen különbözik a korábbiaktól, mind a felhasznált teljesítmény, mind az egyéb sajátosságok vonatkozásában. A LED lényegében a félvezetõ technológia irányából jött, és már korábban is használták, de nem elsõsorban fényforrásként, hanem jelzésre, például a szórakoztató elektronikában, itt már évtizedek óta használatosak. A fordulat akkor következett be, amikor világításra alkalmassá fejlesztették a technológiát, ami teljesen más eredmény hozott, mint a korábban használt izzólámpák, vagy késõbb a fénycsövek és egyéb fényforrások esetében megszoktunk.

Ez a változás azt eredményezte, hogy a korábbi rutin, amivel dolgoztak a mérnökeink, már nem használható, tulajdonképpen ellehet dobni azokat a tapasztalatokat és ismereteket, amelyek a korábbi fényforrásokkal szerelt lámpatestek használatával tervezendõ világítási berendezéseknél jelentkeztek és egészen új sajátosságokat kell figyelembe venni.

Újdonság, hogy a piacon nagyon sok új szereplõ jelent meg, olyanok, akik korábban nem a világítástechnika területén tevékenykedtek. Olyan cégek kezdtek a LED-ekkel foglalkozni, akik nem hagyományosan fényforrás vagy lámpatest gyártók voltak. Új cégek jelentek meg a kereskedelemben is, akik viszonylag kevés szakismerettel gondolták úgy, hogy nagyon egyszerû ezeket a termékeket forgalmazni és tanácsokat adni ezekkel kapcsolatban.

Ráadásul a másik oldalon megjelentek azok az érdeklõdõ, laikus felhasználók, akik hallottak a LED-ekrõl és azonnal akarták az ezt az új technológiát…

Így van, hiszen azt hallották, hogy a LED energiatakarékos, egyszerûen használható és az élettartam is a korábbi néhány ezerrõl, esetleg 10 ezerrõl, 50-100 ezer órára nõtt. És a sok-sok információ között sok téves információ is napvilágot látott, amit tulajdonképpen kárt okozott.

Mit jelentett ez a tervezõknek?

Elsõsorban folyamatos tanulást jelent, mind szakmai ismeretek, mind mûszaki paraméterek vonatkozásában (pl. a lámpatestek hatásfoka, a fénynek irányítottsága), valamint a beszerzendõ ismeretek, a megjelenõ termékek vonatkozásában, amely olyan gyors és folyamatos, hogy szinte követhetetlen.

Egyébként "használjuk" Önöket tervezõket megfelelõ módon? Azért kérdezem, mert mindenhol korszerûsítünk: ipar, közvilágítás, lakóházak – mindent az energiatakarékosság reményében és a korábbi adásokból már kiderült, hogy sokszor nincs tervezés, nincs átépítés, csak lecseréljük a fényforrást vagy maximum a lámpatestet, jól van-e ez így? 

Természetesen nincs ez így rendjén. Meg kell különböztetni azt, ha új villamos berendezés és új világítás létesül, vagy ha valamilyen meglévõ berendezést, hálózatot korszerûsítünk. Mindenképpen ismerni kell az alkalmazás helyét, ahova beépítem az új fényforrásokat: a meglévõ lámpatesteket, a hálózatot, azoknak a kapcsolási lehetõségeit. Jó esetben ezekrõl valamikor tervek, tervdokumentáció készült, de sok esetben nincsen. Ebben az esetben fel kell mérni a meglévõ állapotot, értem ezalatt a lámpatesteket, a vezetékhálózatot és az elosztó berendezéseket, sokszor ezek állapota sem megfelelõ, nem felel meg a szabványoknak, elhasználódtak, elöregedtek. A meglévõ állapotot ki kell értékelni és meg kell határozni a teendõket, hogy üzembiztosan tudjon mûködni az új berendezés. Ehhez valamilyen szintû tervdokumentációt is kell készíteni, hogyha olyan állapotú a berendezés, ami indokolja a részleges vagy teljes cserét, akkor érdemes és szükséges terveket készíteni, hogy a létesítés ezek alapján megvalósulhasson, és késõbb az üzemeltetés és karbantartás során is legyen egy olyan dokumentáció, ami mutatja, hogy mi az, ami létesült és milyen feltételekkel tud jól üzemelni.

A villamos tervezõi szakmát hogy érintette, hogy a piac nagyon vegyes lett? Hogy lehet különbséget tenni a jó minõségû termékek és a gagyi között?


Vannak hagyományos szereplõk, amelyeket a szakmában dolgozók ismernek, hogyha ez egy régóta piacon lévõ gyártó, forgalmazó, akkor nyilvánvalósan vannak velük kapcsolatban gyakorlati tapasztalatok is.

Szó volt a sok új szereplõrõl… A termékeket dokumentációkkal, bizonylatokkal kell ellátni, szabványos vizsgálatoknak kell megfelelniük, hogy rendelkezésre állnak-e ezek a bizonylatok, már az is mutatja, hogy az a termék milyen háttérrel rendelkezik. Sok esetben igyekszik a tervezõ referenciákat is beszerezni az adott termékrõl, gyártmányról, gyártóról. Egy „noname” gyártó ritkán tud olyan hátteret dokumentálni, amibõl megnyugtatóan látszik a garanciavállalás lehetõsége és a hosszútávú jelenlét, hogy két-három vagy több év múlva is elérhetõ lesz a cég és számonkérhetõ lesz egy hiba. Mert szerencsére vannak olyan cégek, akik az elsõ reklamáció esetén, mindenféle bizonyítás kényszere nélkül kicserélik a terméket, míg a másik oldalon vannak azok cégek, akiket el sem lehet késõbb érni.

Az interjúban még szó esett az a Magyar Mérnöki Kamara mûködésérõl, az Elektrotechnikai Tagozat szerepérõl, illetve a Világítástechnikai Társasággal közös Pro Lumine díjról, amelyrõl az e-villamos oldalon részletesen hírt adtunk. A teljes interjú a vilagitas.org oldalon, ide kattintva hallgatható meg.

A cikket, a Trend FM mûsora alapján Fülöp Miklós írta.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul