e-villamos online szaklap

Duális műszaki mesterképzés indul a Műegyetemen

| | |  0 | |

2017 februárjától Magyarországon elsőként duális rendszerű műszaki mesterképzés indul a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épülve.

Az országban elõször indul duális rendszerû mûszaki mesterképzés a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens partnerségének köszönhetõen.

Az Oktatási Hivatal által akkreditált képzés elõnye, hogy az egyetemisták az elméleti tudást az oktatási intézmények falai között sajátíthatják el, miközben a Siemensnél a munkaerõpiac elvárásainak megfelelõ gyakorlati tapasztalatra tesznek szert.

A duális rendszerû, mûszaki mesterképzésre már idén szeptembertõl lehet jelentkezni. A kurzus leendõ hallgatói az erõmûvi folyamatirányítás mellett a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. A képzést az egyetem és a Siemens olyan, legalább BSc végzettséggel rendelkezõ hallgatók számára ajánlja, akik érdeklõdnek az erõmûvi villamosenergia-termelési folyamatok, illetve e folyamatok szabályozása iránt, és a korábbi tanulmányaikat villamosmérnöki képzésben, vagy energetikus-mérnöki képzésben folytatták.

„A képzés tesztelése már zajlik, jelenleg két fõ vesz részt a Siemensnél gyakorlati órákon. 2017 februárjától szemeszterenként 7-8 fõvel bõvül a kétéves kurzust hallgatók köre, tehát egyszerre akár 30 fiatal is tanulhat majd duális rendszerû mûszaki mesterképzés formájában” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. „A Siemens célja, hogy a diákok még jobb oktatásban részesüljenek, ezért tárgyi és további anyagi adományokat is nyújtunk az Egyetem részére, hogy ezáltal is biztosíthassuk a hazai piac számára a kiemelkedõ szaktudást.”

A képzés révén tovább bõvült a Siemens és a BME immáron 18 éve fennálló együttmûködése, amelynek keretében a BME oktatóinak és hallgatóinak lehetõsége van kutatás-fejlesztési munkákban részt venni. A Siemens anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, TDK és diplomadolgozatokat ismer el, tanulmányutakat finanszíroz és külföldi részképzést is támogat. A vállalat ezen kívül szakmai gyakorlatok szervezését, lebonyolítását segíti, és az éves megállapodási keret felett további támogatásokat nyújt ösztöndíjakra, pályázatokra, valamint tárgyi adományokat is biztosít az egyetem számára.

„Együttmûködésünk a Siemensszel lehetõvé teszi, hogy a nálunk megszerzett elméleti tudást a fiatalok már egyetemi éveik alatt a gyakorlatban is alkalmazhassák” – mondta el dr. Józsa János, a BME rektora.

„Siemens régóta támogatja az egyetemi innovatív kezdeményezéseket villamos hajtású jármûvek terén, példaképpen a villamos hajtású motorkerékpárt fejlesztõ BME motostudent teamet, vagy villamos hajtású versenyautókat fejlesztõ csapatokat, mint például a BMEmotion és a BME FRT csapatokat. Az idei évtõl a támogatási kör kibõvül: a jelenlegi siemenses irányvonalakkal harmonizálva az Egyetem is kiemelt figyelmet fordít az elektromos repülõgépekhez kötõdõ fejlesztésekre.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul