e-villamos online szaklap

Minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértéke

| | |  0 | |

A Magyar Közlöny 137. számában megjelent a 27/2016.(IX.14.) MvM rendelet, amely a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékét szabályozza.

A magyar építési piacon gyakran tapasztalható, hogy az ajánlattevõ építõipari cégek kirívóan alacsony áron pályáznak egy-egy munkára. 2013-ig semmilyen jogforrás nem definiálta pontosan az aránytalanul kockázatos, irreálisan alacsony ár fogalmát, mely egyik fõ kiváltó oka az építõipari lánctartozásnak, a feketemunkának, végsõ soron pedig tönkre teszi a tisztességes vállalkozások piaci esélyeit.

Az építõipari lánctartozás megakadályozását segítõ intézkedésekrõl megjelent 2013. évben az a kormányrendelet, amely szabályozza a közbeszerzési eljárások során az aránytalanul alacsony ár ajánlatkérõi vizsgálatát, kiegészülve a minimális rezsióradíj vizsgálatára vonatkozó paragrafussal.

A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minõsül, ha az ajánlattevõ által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építõipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelõs miniszter rendeletében megállapított minimális építõipari rezsióradíj mértékénél.

Szakmai konszenzussal – a vállalkozások 2015. évi tényadatait, valamint az aktuális bérezési, adózási jogszabályokat alapul véve az Építõipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ szakértõinek ajánlása alapján a 2016. évi minimális építõipari rezsióradíj összege általános forgalmi adó nélkül, 2550 Ft/óra.

Ez az építõipari rezsióradíj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, melyek minimálisan szükségesek egy építõipari vállalkozás jogszerû mûködéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2% árbevétel arányos) eredményt is.

Tavaly 2490 Ft/óra volt a rezsióradíj, idén az emelkedést elsõsorban a minimálbérnek és járulékainak emelkedése jelentette, valamint az ügyviteli költségeknél volt növekedés.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul