e-villamos online szaklap

Új megoldás gyújtószikra-mentes potenciálkiegyenlítéshez az OBO Bettermanntól

| | |  3 | |

Azokban a létesítményekben, amelyekben robbanásveszélyes csoportba tartozó anyagokat állítanak elő, dolgoznak fel, illetve raktároznak – mint például vegyipari vagy gázipari létesítmények –, biztosítani kell, hogy normál üzemi körülmények és előrelátható rendkívüli körülmények (pl. villámcsapás) esetén se alakulhasson ki olyan potenciálkülönbség, amely robbanást okoz. Éppen ezért a potenciálkiegyenlítéssel szembeni követelmények ezen létesítmények esetében különösen magasak.

Egyrészt a vonatkozó szabványok értelmében minden villamosan vezetõképes alkotóelemet be kell vonni a potenciálkiegyenlítésbe, a megfelelõ keresztmetszetû vezetékkel. Másrészt biztosítani kell, hogy a csavaros vagy hasonló vezetékkötéseknél ne keletkezhessenek a robbanásveszélyes közeget begyújtó szikrák. Figyelembe véve, hogy az építményt (annak villámvédelmi rendszerét) érõ villámcsapás esetén a potenciálkiegyenlítés feladatát ellátó vezetékeken és csatlakozásokon rendkívül nagy áram-igénybevétel jelenhet meg, ez a gyújtószikra-mentesség csak speciális szerkezetek alkalmazásával érhetõ el.

Az új, szabadalmaztatott, robbanásveszélyes területekre kifejlesztett Ex PAS potenciálkiegyenlítõ sín megfelel ezeknek a feltételeknek. A szerkezet gyújtószikra-mentességét a legszigorúbb, IIC kategóriára vonatkozó követelmények alapján vizsgálták – ez az a kategória, amely a legkisebb gyújtóenergiát engedi meg. A vizsgálatokat 75 kA (10/350 µs) villámimpulzussal végezték, különbözõ anyagú csatlakozókkal. Ezek alapján az EX PAS védelmet biztosít minden robbanásképes gáz-levegõ és gõz-levegõ elegy esetén, amelyek az IIA, IIB, IIC kategóriába tartoznak, illetve minden robbanásveszélyes  por-levegõ elegy esetén.

A potenciálkiegyenlítõ sín az MSZ EN 60079-14 és az MSZ EN 62305-3 követelményeinek megfelelõen az 1/21 és 2/22 Ex-zónákban alkalmazható. A szabadalmaztatott kialakítás UV-álló és halogénmentes szigetelõ tartóbakokat tartalmaz. A csavarok meglazulása ellen rugós alátét véd.

Az EX PAS potenciálkiegyenlítõ-sín biztonságos megoldást jelent a robbanásveszélyes létesítmények üzemeltetõi számára. A termék az MSZ EN 62561-1 szerinti H osztálynak megfelelõ bevizsgálással is rendelkezik. A potenciálkiegyenlítõ-sín bel- és kültéren egyaránt alkalmazható robbanásveszélyes környezetben (1/21 és 2/22 Ex-zónák).

Az EX PAS potenciálkiegyenlítõ-sín legfontosabb elõnyei:
• Alkalmazható 1/21 és 2/22 besorolású Ex-zónákban
• A IIC  kategóriára, 75 kA-ig bevizsgált
• H osztály (100 kA) az MSZ EN 62561-1 szerint
• A csavarok meglazulása ellen rugós alátét védi.
• Anyaga korrózióálló (rozsdamentes acél)

(x)

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


| 2016. szept. 28.

Az e-villamoson természetesen egy rövid hírt jelentettünk meg a termékről. Az OBO honlapján a DEKRA által kiállított ATEX tanúsítvány is letölthető, mely szerint a termék Ex „i” IIC tanúsítással rendelkezik. További információval az OBO ügyfélszolgálata szívesen áll az érdeklődő kolléga rendelkezésére, a 29/349 000 központi telefonszámon, vagy az info@obo.hu e-mail címen. http://obo.de/article/display/de-de/potentialausgleichsschiene-fur-ex-zone-1-21-2-22-1.html


| 2016. szept. 17.

Tisztelt Cikkíró! Meg tudja mondani, hogy ez robbanásvédelmi szempontból villamos vagy nem villamos gyártmánynak minősül? Mert ha villamosnak, akkor védelmi módnak és atex tanusításának kell lennie (amit a gyártó honlapján nem találok). Köszönöm Mészáros Tamás


| 2016. szept. 16.

Tisztelt Olvasók! Régebbi hozzászólásomban ezt próbáltam üdvözölni, hogy ezen a fórumon érdemi szakmai hozzászólást, javaslatot, észrevételt stb. lehet megírni. Ez épp ezen termék kapcsán is teljesül. Én továbbra is arra biztatok mindenkit, hogy ha úgy gondolja/érzi, hogy van mit mit megosztania az olvasókkal azt nyugodtan írja le, hisz ezek a hozzászólások hasznosak. Tisztelettel: Lászlófalvi József

Facebook-hozzászólásmodul