e-villamos online szaklap

Két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv jelent meg!

| | |  0 | |

A tűzvédelmi szakemberek igényeinek megfelelően új tűzvédelmi műszaki irányelvek jelentek meg „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel.

A tûzvédelmi és kéményseprõipari szabályozási fõosztály és a megelõzési és hatósági szolgálat munkatársai közösen, külsõ szakemberek bevonásával elkészítették és július 15-én megjelent a „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tûzvédelmi jellemzõi” címû tûzvédelmi mûszaki irányelv.

Elõbbit a tûzvédelmi szakemberek már nagyon várták, hiszen az irányelv részletesen tartalmazza, illetve összefoglalja az üzemeltetõi ellenõrzésekkel, felülvizsgálatokkal és karbantartásokkal kapcsolatos teendõket, feladatokat. Segítséget nyújt a szellõzõberendezések hatékony tisztításának elvégzéséhez, valamint az igazolásra szolgáló dokumentumok elkészítéséhez.

Az „Építményszerkezetek tûzvédelmi jellemzõi” elnevezésû irányelv általánosságban, majd szerkezetfajtára lebontva ismerteti a tûzvédelmi osztály, valamint a tûzállósági teljesítmény meghatározásának módját. Felsorolja a témakörhöz kapcsolódó vizsgálati, kiterjesztési, értékelési, tartószerkezeti, illetve termékszabványokat, európai értékelési dokumentumokat (EAD-ok) és az európai mûszaki engedélyek kidolgozására vonatkozó útmutatókat (ETAG-ok). Hiánypótló rész az a melléklet, amely a meglévõ szerkezetek tûzállósági teljesítményének meghatározásához mutat módszereket. Az útmutató kitér még az alacsony energiaigényû épületek kialakításának kritikus szerkezeti kérdéseire, valamint a járulékos tûzállóságot biztosító megoldásokra (tûzvédelmi bevonatokra, burkolatokra).

Bár a két új tûzvédelmi mûszaki irányelv megjelent, ennek ellenére a tûzvédelmi mûszaki bizottság munkacsoportjai tovább dolgoznak, várható „A kiürítés” elnevezésû irányelv bõvítése, valamint a további fejezeteket kap a „Felülvizsgálat és karbantartás” kérdéseit taglaló útmutató.

LETÖLTÉS:
Építményszerkezetek tûzvédelmi jellemzõi
Felülvizsgálat és karbantartás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul