e-villamos online szaklap

Light+Building: Ahol a modern terek életre kelnek

| | |  0 | |

Idén a megszokott áprilisi időpontnál kicsit korábban, 2016. március 13–18. között kerül megrendezésre a Light+Building, a villamos szakma vezető nemzetközi szakkiállítása.

A korszerû technológiák, intelligens rendszerek döntõ szerepet játszanak a jobb életminõség elérésében, legyen szó az otthonról, a munkahelyrõl, vagy különbözõ közösségi terekrõl – lehetõvé teszik, nagyon eltérõ egyedi igények figyelembevételét, összehangolását is. Nem véletlen tehát, hogy az idei szakvásár mottója is erre utal: „Where modern spaces come to life: digital – individual – networked”, azaz „Ahol a modern terek életre kelnek: digitális – egyedi – hálózatba kapcsolt”.

A fókusztémák is természetesen e mottó köré csoportosulnak, két vezérfonalra felfûzve.

Smart (azaz intelligens vagy okos) technológiák: a korszerû épülettechnikai szolgáltatások alappillérei:

– az okos épületek valósággá válnak: egyszerû installálás, intuitív mûködtetés,
– épületek okos energiaellátással: okos hálózatok kiépítése, harmóniában az energiagazdálkodás és a fenntarthatóság,
– épületek okos technológián alapuló felújítása: energiamegtakarítási lehetõségek,
– új megoldások és innovációk a biztonságtechnikában.

Az integrált épülettervezés, a digitális technikák, és az IT-hálózatok terjedése nem csak az élettér komfortját, biztonságát növeli, de hozzásegít a gazdaságosabban, környezetkímélõbben üzemeltethetõ épületek kialakításához is. Fontos, hogy a jövõnk kulcsát jelentõ energiaváltás, energiamenedzsment a hálózat szintjén is illeszkedjen az okos épületekhez (smart grid, smart metering).

Az intelligens városok (Smart City) koncepciója is egyre inkább bekerül a köztudatba. A városokat azonban zömében nem az új épületek, infrastruktúrák jellemzik ezért is kap kiemelt hangsúlyt az okos technikákon alapuló felújítások témája az idei kiállításon.

A számos kísérõprogram és konferencia is várja a látogatókat. Ezeken például a hazánkban is lassan ismertté váló BIM (Building Information Modeling), azaz épületinformációs modellezésrõl is információkat kaphatnak az érdeklõdõk. Ez a tervezést, a kivitelezést és az üzemeltetést támogatja a projekteket pontosan leíró, intelligens és koordinált adatok alapján.

„Fényes” kilátások, avagy bepillantás a jövõbe: design és funkció harmóniája a világítástechnikában:

– legújabb designtrendek a lámpatest piacon,
– az emberek és az egészségügy - Emberközpontú Világítás.
A világítástechnika mindig hálás és látványos része a Light+Buildingnek. Ez a terület is gazdag tematikát kínál:
– a tervezés és a funkció harmóniája,
– korszerû anyagok és kreatív formák,
– modern bioritmus-szabályozás,
– új designtrend összhangban a digitalizálással,
– sokoldalúság, egyedi és dekoratív megoldások az élet minden területén.

Ezek azok a kulcsszavak, amelyek mentén a kiállítás, és a kísérõ rendezvények betekintést adnak a jövõ világítási megoldásaiba. A fény láthatóvá tesz és kiemel. Az utóbbi idõkben az épületvilágítás az új fényforrásoknak (LED-ek, OLED-ek) és lámpatesteknek köszönhetõen jelentõsen változott. Ezek használata sokoldalú lehetõségeket kínál, akár olyan világítási megoldásokat is, amelyek a korábbi technológiákkal elképzelhetetlenek lettek volna.

Az energiahatékonyság nem áll a kreatív világítási megoldások útjába! Az energiafelhasználás csökkentése a világítás esetében kimondottan pozitív változásokat hozott.

A kiállítás a legkorszerûbb világítási megoldásokat és trendeket mutatja be – nem csak a standokon, de a kísérõ rendezvényeken elhangzó elõadásokban is.

Szinte lehetetlen röviden átfogó képet adni a 2016-os Light+Building tervezett programjairól, a felsorakoztatott témák sokszínûségérõl, így aki teheti, látogasson el a kiállításra Frankfurtba március 12–18. között, és ne hagyja otthon a legkényelmesebb cipõjét, mert arra nagy szüksége lesz!

niKa

Forrás: Elektroinstallateur

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul